Mainos

Rokoteauto on kultalasti Euroopan halki

Suomessa käytettävän sikainfluenssarokotteen valmistajan GlaxoSmithKlinen toimitusjohtaja Harry Råstedt on hyvin vaitonainen yhtiön rokotetoimituksista. Ja ihan aiheesta. Onhan suuria rokote-eriä kuljettavat autot yhdenlainen kultalasti.

Råstedt kertoo, että lääkeyhtiön Pandemrix-rokote valmistetaan Euroopassa. Sen tarkemmin hän ei kuitenkaan halua paljastaa valmistusmaata. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sen sijaan kerrotaan, että Suomeen tilatut rokotteet valmistetaan Saksassa.

Saksasta rokotteet matkaavat Suomeen joko suorinta tietä tai lääkeyhtiön Belgiassa sijaitsevien täyttö-ja pakkauslinjojen kautta.

Suomeen on tilattu kaikkiaan 5,28 miljoonaa rokoteannosta Pandemrixiä. Niiden hinta on 37 miljoonaa euroa, joten yksi rokotus maksaa seitsemän euroa.

THL:n lääketukkukaupan johtajan Rose-Marie Ölanderin mukaan rokotteita toimitetaan Suomeen viikoittain noin 150 000 - 200 000 annosta kylmäautoilla.

Pienen laskutoimituksen jälkeen kuljetuksen arvoksi voikin laskea jotain reilun miljoonan ja puolentoista miljoonan euron välillä kuljetettavan rokote-erän suuruudesta riippuen.

GlaxoSmithKlinen kylmäauto toimittaa viikottaisen rokotelastinsa kolmen lääketukkukaupan, Oriola Oy:n, Tamro Oy:n tai Magnum Medicalsin, varastoihin THL:n pandemiajakelusopimusten mukaisesti.

Rokotteet jakoon "kenkälaatikoissa"

Koska on kysymys lääkkeestä, rokotelastille tehdään asianmukainen tulotarkastus sen saapuessa Suomeen.

- Tuolloin tarkastetaan lastin lämpötiloja. Me saamme sitten tietoa, että lähetys on kunnossa, minkä jälkeen me vapautamme nämä erät jakeluun, Ölander kuvailee.

Ölanderin mukaan rokotteet tulevat Suomeen 10 annoksen injektiopulloissa. Kenkälaatikon kokoiseen laatikkoon on pakattu 100 pulloa, joista 50 on rokotteessa käytettävää tehostetta. Rokotteen vaikuttava aine ja tehoste yhdistetään rokotusvaiheessa.

- Pienin jaettava määrä on siis 500 annosta, koska näitä pakkauksia ei uudelleen pakata näissä lääketukkukauppojen varastoissa, Ölander kertoo.

Tukusta sairaala-apteekin kautta terveyskeskukseen

Lääketukuista rokotelaatikot jaetaan THL:n määräyksen mukaan Suomen 140 sairaala-apteekkiin ja lääkekeskukseen.

- Määrä on arvioitu sairaala-apteekin tai lääkekeskuksen väestöpohjan mukaan. Sen mukaan ne saavat sen viikottaisen osuutensa. Tavoitteena on jakaa rokotteet mahdollisimman tasapuolisesti kaikkiin paikkoihin, että pysytään samoissa prosenteissa. Tällä hetkellä rokotteissa mennään 10 prosentissa väestöpohjasta, Ölander arvioi.

Ylimääräinen mutka sairaala-apteekkeihin johtuu lääkelain määräyksistä, joiden mukaan lääkkeitä ei saa toimittaa suoraan terveyskeskuksiin.

Lääkekeskus ja sairaala-apteekki on joko terveyskeskuksen tai sairaalan yhteydessä toimiva yksikkö, jossa on lain edellyttämää farmaseuttista henkilökuntaa.

Nämä 140 lääkekeskusta tai sairaala-apteekkia jakavat rokotteet eteenpäin noin 800 terveyskeskukselle tai -asemalle mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

- Kaikki tämä vie aikaa, Ölander selittää hitaaksi arvosteltua prosessia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.