Mainos

Rokote pelottaa sikainfluenssaa enemmän

Sikainfluenssarokotus askarruttaa enemmän kuin itse tauti. Näin voidaan päätellä kysymyksistä, joita asiantuntijat saivat vastatakseen MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

Ylivoimaisesti eniten kysyjiä huolettaa sikainfluenssarokotteen turvallisuus raskaana oleville ja sikiöille. Myös alle puolivuotiaiden rokottamatta jättäminen herättää vanhemmissa huolta.

Täsmällisen tiedon puute ja ylipäätään viranomaisten puutteellinen tiedottaminen käyvät ilmi kysymyksistä. Varsinkin riskiryhmien määrittely koetaan erityisen puutteellisena: Kuulunko riskiryhmään?

-Kaikki rajapinnat ovat ongelmallisia, vastaa Helsingin yliopiston infektiotautien professori Heikki Peltola.

-Toisaalta rajoja on pakko vetää, koska terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset, jatkaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu.

Kysymyksiä 45 minuuttia -ohjelmaan tuli yhteensä yli 2500.

Varmistettuja sikainfluenssatapauksia on Suomessa tällä hetkellä 1300. Määrä on tähän mennessä kaksinkertaistunut viikottain. Tutkimusprofessori Petri Ruutu uskookin, että todetut tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Epidemian leviämiämisen nopeutta asiantuntijat eivät halua ennustaa, mutta ylilääkäri Heikki Peltola arvelee että kyse on viikoista, ei kuukausista.

Suurimmalle osalle tartunnan saaneista sikainfluenssa näyttää olevan suhteellisen lievä. Esimerkiksi perheenjäsenten karanteenia ei tarvita. Asiantuntijat painottavat yhä käsien pesua ja desinfiointia tartunnan ehkäisemiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

Katso tutkimusprofessori Petri Ruudun ja infektiotautien professori Heikki Peltolan vastaukset (45 minuuttia 4.11.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.