Mainos

Rokote antaa suojan vasta parin viikon jälkeen

Sikainfluenssarokote ei suojaa H1N1-virukselta välittömästi. Rokotejohtaja Terhi Kilpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että rokotteen ottamisen jälkeen kestää noin pari viikkoa, että vasta-ainesuoja kehittyy. Siitä eteenpäin suoja sikainfluenssaa vastaan on hyvä.

- Kyseessä on täsmärokote, joka tämänhetkisten tietojen mukaan saa aikaan erittäin hyvän immuunivasteen. Noin 90 prosentin suoja tautia vastaan on ihan realistinen odotus, kertoo MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Kilpi.

Kilven mukaan erityisesti riskiryhmään kuuluvien kannattaa ottaa rokote heti kun se vain on mahdollista.

- Tästä on tulossa kunnon epidemia. Ja kun sitä voidaan torjua rokotuksin, kannattaa rokote ottaa heti, kun oma vuoro tulee kohdalle. Jos riskiryhmään kuuluvat eivät otakaan rokotetta siinä määrin, miten me toivomme, niin emme tietenkään jätä rokotteita hyllylle odottamaan, vaan siinä vaiheessa aloitamme muiden rokotukset, sanoo Kilpi.

Rokotteen mahdollisesti aiheuttamat haittavaikutukset ovat puhuttaneet paljon viime aikoina. Kilpi korostaa, että kaiken olemassa olevan tiedon mukaan rokote on turvallinen.

- Tietysti aina, kun otetaan käyttöön uudenlainen rokote, ei ihan täydellistä varmuutta voi olla. Kehotan kuitenkin kaikkia ottamaan rokotteen, sillä se on jokaisen oman edun mukaista, Kilpi painottaa.

Kilven mukaan oman rokotusvuoron saa parhaiten selville seuraamalla aktiivisesti oman kunnan tiedotusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.