Mainos

Rökäletappio uhkaa demokraatteja Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on esittänyt laajoja verohelpotuspaketteja yrityksille talouselämän saamiseksi nousuun.

Uudet esitykset yritysten verohelpotuksista ja julkisen rakentamisen lisäämisestä on tulkittu merkiksi demokraattipuolueen ja erityisesti Valkoisen talon epätoivosta marraskuun kongressivaalien alla.

Useat talousasiantuntijat ovat tuominneet toimet jo ennalta. Lisää vaikeuksia Obamalle aiheuttaa myös maan muslimivastaisuus, joka on kärjistymässä terrori-iskujen vuosipäivän lähestyessä.

Rökäletappio häämöttää

Marraskuun kongressivaaleista onkin tulossa päänsärky sekä edustajainhuoneessa että senaatissa enemmistössä oleville demokraateille, ja pääsyynä siihen ovat työttömyys ja talousongelmat.

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan republikaanit ovat nousemassa selvästi demokraattien ohi, ja synkeimpien ennusteiden mukaan demokraatit saattavat menettää enemmistönsä kummassakin kamarissa.

Kaksi tuoretta mielipidekyselyä kertoo, että republikaanien kannatus olisi noussut kohisten demokraattien ohi luvuin 53-40. Tämä olisi selkein ero puolueiden välillä lähes 30 vuoteen.

NBC-tv-kanavan ja Wall Street Journal -sanomalehden mittauksessa yli 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että maa on menossa väärään suuntaan, ja vain 40 prosenttia hyväksyi presidentti Obaman taloudenhoidon.

Maan takkuileva taloustilanne huolestuttaa äänestäjiä yhä enemmän, työttömyys ei hellitä ja asuntojen hinnat ovat yhä alamaissa. Lisäksi Obaman tuoreet esitykset talouden piristämiseksi eivät ehätä voimaan ennen marrasvaaleja.

Kaiken kukkuraksi demokraatit ovat olleet silminnähden passiivisia osavaltioiden esivaaleissa, joissa on valittu puolueiden ehdokkaat vaaleihin. Republikaanit ovat olleet uurnilla huomattavasti demokraatteja vilkkaammin ja tämä ennakoi demokraattien heikkoa vaali-intoa.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Sinisalon juttu Washingtonista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.