Rohkea Vanhanen veti pisteet kotiin

Viestinnän ammattilaisen mielestä pääministeri Matti Vanhasen rohkeus kääntyi eilen hänen edukseen tiedotustilaisuudessa.

Vanhanen vastasi yleisradion esittämiin lahjusväitteisiin muun muassa mtv3.fi:n suorana lähettämässsä tilaisuudessa.

- Varsin varmalta vaikutti, joskin tuohtuneelta. Ei hän ainakaan missään tapauksessa epäonnistunut, arvioi Tampereen yliopiston viestinnän laitoksen professori Pekka Isotalus Vanhasen esiintymistä.

Professorin mielestä Vanhasen rauhallinen esiintyminen vakuutti monen katsojan siitä, että pääministeriin voi luottaa.

- Riippuu tietysti kenen näkökulmasta asiaa katsoo, ei hän tietysti kaikki vakuuttanut, sanoo Isotalus.

Hänen mielestään Vanhasen rohkea veto hyökätä Yleisradiota vastaan, ja hänen esiintymisensä rauhallisuus kääntyivät Vanhasen eduksi.

- Esiintyminen oli rohkea, koska se oli poikkeava. Tavallisuudesta poikkeaminen vaatii rohkeutta, pohtii Isotalus.

Hermostuneet eleet eivät kerro valehtelusta

Professori Isotalus näki Vanhasen esiintymisessä hermostumista, joka ilmeni muun muassa äänen kohoamisena, kun Yleisradion toimittaja ei ollut paikalla esittämässä lisäselvitystä Silminnäkijä-ohjelmassa esitetyille väitteille.

- Katsoin esiintymisen netistä ja siinä ei tietysti näe kaikki nonverbaalisia vivahteita yhtä hyvin kuin paikan päällä.

Vanhanen muun muassa näytti ottavan silmälasit päästään ja laittavan ne takaisin tiuhempaan kuin yleensä julkisissa esiintymisissä. Hänen äänensä myös kiristyi ja kohosi, kun Yleisradion toimittajaa ei näkynyt paikalla vastamaan Vanhasen kysymyksiin.

Eleistä ja äänensävyistä ei professorin mielestä kannata vetää minkäänlaisia päätelmiä siitä, puhuiko Vanhanen totta.

- On tehty paljon tutkimuksia, muun muassa Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin kohdalla, kun hän oli oikeudessa. On todettu, että eleistä ei voi päätellä mitään siitä puhuuko henkilö totta, sanoo Isotalus.

Hän sanoo, että ammattipuhujankin on kuitenkin vaikea peittää vahvoja tunteita, ja suuttumus kuului ja näkyi myös Vanhasen esiintymisessä.

Pikkulapsi ja poliitikko valehtelevat eri tavalla

Professori sanoo, että pikkulasten vanhempien on turha luulla kotikonstein voivansa paljastaa poliitikon mahdollinen valehtelu.

- Kun pieni lapsi valehtelee, sen näkee heti. Syntyy liioiteltu rehellisyyden vaikutelma. Katsotaan silmiin. Ollaan niin viattoman näköisiä kuin voidaan olla. Ollaan ylikorostetun rauhallisia. Pyritään peittämään hermostuneisuuden tunteita, kuvailee Isotalus pienen lapsen keinoja.

Eikö poliitikko tee aivan samoin?

- Ei. Poliitikko voi olla hermostunut muustakin kuin valehtelusta, perustelee Isotalus.

Professori sanoo poliisien olevan tavallisia ihmisiä taitavampia tekemään päätelmiä elekielestä, mutta siltikin arvioissa mennään usein metsään.

- Poliisikuulusteluissakin on saatu ristiriitaisia tuloksia elekielen tulkinnasta. Yksioikoisesti kuuntelemalla ja katsomalla ihmistä ei voi päätellä valehteleeko ihminen.

Viestinnän laitos innoissaan Vanhasen esiintuloista

Tampereen yliopiston viestinnän laitos pullistelee innostuksesta pääministeri Matti Vanhasen julkisten esiintymisten vuoksi.

- Meillä täällä nauhurit pyörivät, kun äänitämme näitä esiintymisiä.

- Onhan tämä ihan älyttömän mielenkiintoinen ilmiö, hihkuu professori Pekka Isotalus.

- Tätä voisi tarkastella hyökkäyksen ja puolustuksen näkökulmasta. Millaisilla strategioilla puolustaudutaan. Poliittinen johtajuus, miten siitä puhutaan ja miten sitä arvioidaan, heittää Isotalus gradun aiheita ilmaan.

- Vanhanen oli eilen hyökkäys- ja puolustuskannalla, hän summaa.

Katso pääministeri Matti Vanhasen eilinen tiedotustilaisuus MTV3 Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat