Mainos

Rohan: Toivo vähissä Kosovo-neuvotteluissa

Kosovo havittelee täyttä itsenäisyyttä. Serbia puolestaan haluaa pitää Kosovon autonomisena maakuntanaan.

Toiveet edistyksestä Kosovon asemaa koskevissa neuvotteluissa ovat yhä heikommat, sanoo YK:n apulaiserityisedustaja Albert Rohan.

Wienissä Serbian ja albaanienemmistöisen Kosovon maakunnan edustajat ovat vääntäneet jälleen tänään kättä maakunnan serbialueiden asemasta.

- Ainoastaan keskustelemalla emme paranna tilannetta. Voimme jatkaa kymmenen vuotta ilman minkäänlaista muutosta, Rohan sanoi kahdeksannen neuvottelukierroksen jälkeen.

Kosovo ei edelleenkään suostu muuhun kuin täyteen itsenäisyyteen. Serbia puolestaan haluaa pitää Kosovon maakuntanaan ja tarjoaa ainoastaan autonomiaa.

Valtuuskunnat ovat tähän mennessä jättäneet tämän peruskysymyksen lähes kokonaan neuvottelujen ulkopuolelle, jotta vuoropuhelu ei ajautuisi umpikujaan. Toisaalta sopua ei ole syntynyt muistakaan asioista, kuten vallan hajauttamisesta.

YK:n erityisedustaja presidentti Martti Ahtisaari esittelee Wienin neuvottelujen tuloksia ensi keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvostolle ja ns. Kosovon kontaktiryhmää edustaville kuudelle valtioille New Yorkissa. Kontaktiryhmä on toivonut tulosta Kosovo-neuvotteluista kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Uutistoimisto Reutersin nimettömänä haastattelema diplomaattilähde pitää neuvottelujen tämänhetkistä tilannetta hyvin vaikeana. Kansainvälisen yhteisön on uumoiltu asettuvan Kosovon itsenäisyyden kannalle Serbian vastarinnasta huolimatta.

- Koko maailman on tiedettävä, että Kosovo kuuluu erottamattomasti maakuntana Serbiaan niin kauan kuin Serbia on olemassa, maan pääministeri Vojislav Kostunica sanoi tällä viikolla. Parlamentti päätti myös lisätä perustuslakiin kohdan Kosovon kuulumisesta ikuisesti Serbiaan.

Eripuraa serbialueista

Wienin tämän viikon neuvotteluissa Kosovon edustajat ovat kieltäytyneet Serbian esityksestä uusien serbienemmistöisien alueiden perustamisesta Kosovoon. Albaanienemmistöä edustava maakuntajohto on kuitenkin valmis laajentamaan yhtä viidestä alueesta.

- Itsenäisessä Kosovon valtiossa alueiden pitää olla erittäin pian taloudellisesti elinkelpoisia ja kyetä selviytymään, sanoo Kosovon valtuuskunnan johtaja Lutfi Haziri.

Serbia puolestaan ajaa kahtatoista serbienemmistöistä aluetta.

- Se, mitä albaanit nyt tarjoavat, ei ole hyväksyttävissä, ilmoittaa Serbian valtuuskunnan johtaja Slobodan Samardzic.

Kosovo on ollut YK:n hallinnassa vuodesta 1999, jolloin sotilasliitto Naton pommitukset lopettivat serbijoukkojen hyökkäyksen maakunnassa. Kosovon YK-hallinnon päällikkö Joachim Rücker on varoittanut YK:n turvallisuusneuvostoa siitä, että Kosovon asemaa koskevan päätöksen lykkääminen vain kiristäisi jännitteitä ja lisäisi epävakautta alueella.

(MTV3-STT-APA-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.