Mainos

Rockin kulttibändi Television viimein Suomeen

Rockmusiikin kulttibändiksi vuosikymmenten saatossa nostettu yhdysvaltalainen Television-yhtye saapuu ensi kertaa Suomeen. Bändi esiintyy tiistaina 10.6. Circus-klubilla Helsingissä.

Television on perustettu New Yorkissa jo vuonna 1973. Yhtye on julkaissut vain kolme levyä, mutta silti se on ollut suunnannäyttäjä rockin kehitykselle. Vuonna 1977 julkaistu Marquee Moon -albumi on yhä monien rocklehtien listoilla klassikkoalbumien kärkipäässä. Levy oli myös merkittävä myyntimenestys.

Taiderockista taidepunkiin 

Television nousi suosioon aikana, jolloin rock oli vielä nuorta ja tyylisuunnat alkoivat yhä enemmän sirpaloitua classic rockista progressiiviseen tai heavyyn. Niinpä Televisionia on kuvattu taidepunkiksi, joka erosi brittiläisestä työläispunkista ulkoisen kyynisemmän tyylin ja huolitellumman soiton vuoksi.

Yhtye ammensi vaikutteita jostain New Yorkin Velvet Underground -yhtyeen kaltaisista taidepiireistä ja muutti rockmusiikkia 1970-lopun ajalle ominaisesti ”punkimmaksi”.

Yhtye hajosi toisen (paljon heikommin menestyneen) levynsä jälkeen 1978, mutta palasi 1992 tekemään sen kolmannen. Keikkailu jatkui sen jälkeen, tosin kovin sattumanvaraisesti. Mutta nyt ollaan taas kiertueella, mukana on yhä alkuperäisjäsenistä Verlaine (synt. 1949) ja rumpali Billy Ficca (synt. 1950).

Tom Verlaine karttaa (tyylinsä mukaisesti) julkisuutta, mutta lähes alkuajoista yhtyeessä soittanut basisti Fred Smith (synt. 1948) vastaa leppoisasti puhelimeen New Yorkissa.

Nostalgiaa ja nykynuoria

Varmasti yleisössänne on nostalgiannälkäisiä vanhoja faneja, mutta Television tuntuu kuitenkin kestävän sukupolvelta toiselle. Minkälainen on keikkojenne ikärakenne tätä nykyä?

– Heh, onhan siellä tuota nostalgianmetsästystäkin, mutta monet tuovat myös lapsiaan keikoille. Viime vuonna soitimme Etelä-Amerikassa, ja siellä nuoriso lauloi innoissaan mukana jopa kitaramelodioita. Se oli hienoa!

Olette istuneet uuden materiaalin päällä jo vuodesta 2007. Milloin se näkee päivänvalon?

– Niin, nauhoitimme silloin tosiaan uutta kamaa, mutta tässä on ollut kiertueita ja kaikenlaista välissä... Mutta yritämme kyllä saada jotain julkaistua joulukuuhun mennessä!

Monia Euroopan-keikkojanne on mainostettu Marquee Moon -klassikkolevyllänne. Minkälainen kattaus teillä on Helsingissä?

– No, eihän se tuotantomme kovin laaja ole, hehheh, mutta ymmärrän mitä tarkoitat. Marquee Moonin biisejä olimme soittaneet jo kauan ennen sen julkaisemista, jolloin soundi on mukavan livemäinen. Kaksi muuta ovat ehkä enemmän studiolevyjä. Soitamme Marquee Moonin kokonaisuudessaan muutamissa paikoissa, koska näin on erikseen pyydetty. Mutta Helsingissä tulemme kyllä soittamaan kappaleita muiltakin levyiltämme, eli show'sta tulee monipuolinen! Emme halua kuulostaa miltään ”oldies”-bändiltä. Tom [Verlaine] pyrkii myös soittamaan sooloissaan aina eri juttuja, joten arvaamattomuus keikoillamme säilyy.

Mikä pitää teidät keikoilla?

– Uskoisin, että ainutlaatuisuutemme. Maailmassa ei hirveästi ole esimerkiksi sellaista kitaransoittoa kuin meidän levyillämme. Olemme kiertäneet aika tasaisesti taas reilun vuoden päivät, ja yleisöt vain näyttävät kasvavan. Se motivoi jatkamaan!

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.