Mainos

Robottipuku auttaa halvaantuneita kävelemään

Israelilainen insinööri on kehittänyt erityisen robottipuvun henkilöille, jotka ovat halvaantuneet vyötäröstä alaspäin. Puvun tarkoitus on auttaa halvaantuneita potilaita kävelemään, mitä on aiemmin pidetty mahdottomana.

Pienessä israelilaisessa teknologiayrityksessä kehitetty robottipuku toimii ranteeseen kiinnitettävän kauko-ohjaimen avulla. Pukuun kuuluu myös elektroninen "selkäreppu" sekä jalkoihin kiinnitettävät tuet. Eteenpäin nojautuminen aktivoi jaloissa olevat sensorit käynnistämällä robottijalat kävelyyn. "ReWalkiksi" ristityn puvun avulla potilas voi jopa nousta portaita.

Entinen Israelin armeijan sotilas Radi Kaiof kertoo, että robopuku on muuttanut hänen elämänsä. Kaiof halvaantui vyötäröstä alaspäin 20 vuotta sitten , kun hän haavoittui armeijan palveluksessa vakavasti.

- En koskaan edes uneksinut käveleväni jälleen. Sen jälkeen kun haavoituin, unohdin millaista käveleminen on. Vain seisoessani voin tuntea jälleen, minkä pituinen olen oikeasti, ja voin katsoa ihmisiä silmiin heidän korkeudeltaan, enkä heidän alapuoleltaan, Kaiof kertoo.

Robottipuvun takana on insinööri nimeltään Amit Goffer, joka on israelilaisen Argo Medical Technologies -yrityksen perustaja. Hänen yrityksensä innovoiman robottipuvun kerrotaan olevan hyödyllinen potilaille paitsi fysikaalisesti, myös henkisesti.

- Fyysisesti, keho toimii eri tavalla seisoma-asennossa. Silloin ihminen voi haastaa eri lihaksiaan kuin istuessaan ja käyttää samalla keuhkojensa koko kapasiteettia, selittää fysioterapeutti Kate Parkin new yorkilaisesta lääketieteen keskuksesta NY Medical Centresta.

- Psykologisesti, puku antaa potilaalle mahdollisuuden elää seisoma-asennossa siten, että hän saa katse-kontaktin toisiin.

ReWalkin suunnittelussa otettiin mallia ravun luuston rakenteesta.

(MTV3-BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.