Mainos

Robotti porautuu tutkimaan Kheopsin pyramidin mysteeriä

Gizassa sijaitseva Kheopsin pyramidi on ollut kuin valtava kivinen palapeli, joka ei ole vielä tähän päivään mennessäkään luovuttanut tutkijoille kaikkia salaisuuksiaan. Leedsin yliopiston tutkijat ovat yhdessä Egyptin viranomaisten valmistelemassa parhaillaan uutta robottia, jonka toivotaan valottavan yhtä pyramidin mysteeriä.

Yli 4500 vuotta vanhan Kheopsin pyramidin sydämestä löytyvät kuninkaan ja kuningattaren kammiot Kuninkaan kammiosta nousee kaksi kuilua 45 asteen kulmassa. Ne johtavat monumentin pintaan asti. Kuningattaren kammiosta lähtee myös kaksi kuilua, eteläinen ja pohjoinen kuilu, mutta ne eivät johdakaan pyramidin pinnalle. Kukaan ei vieläkään tiedä mitä käyttöä kuningattaren kammiosta lähtevillä kuiluilla on.

Vuonna 1992 eteläiseen kuiluun lähetettiin kamera, joka paljasti, että kuilu oli suljettu 60 metrin päässä kalkkikiviovella, jossa oli kupariset kahvat. Myös pohjoinen kuilu on suljettu 60 metrin matkan jälkeen. Vuonna 2002 eteläiseen kuiluun tehtiin jatkotutkimus, jossa oven läpi porattiin reikä. Samalla huomattiin, että oven takaa löytyy toinen suljettu ovi.

- Toinen ovi poikkeaa ensimmäisestä. Näyttää siltä, kun se suojaisi jotakin, kertoo tutkimuksesta vastaava tohtori Zahi Hawass The Independent -lehden tiedesivuilla.

Uusi robotti pyrkii porautumaan toisen oven läpi nähdäkseen, mitä sieltä löytyy. Tohtori Robert Richardson Leedsin yliopiston mekaniikan laitokselta kertoo, että tutkimusta jatketaan niin kauan, kunnes kummankin kuilun päähän ollaan päästy.

Richardsonin mukaan robotti lähetetään tutkimaan kuilujen salaisuutta vielä tämän vuoden aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.