Mainos

Robotit käyvät hammaslääkärissä ja tanssivat

Robottien tekniikka on edistynyt tänä vuonna huimasti. Nyt hammaslääkäriopiskelijat voivat harjoitella poraamista oikeanoloisella robottipotilaalla, toisaalla robotti voi hakea haavoittuneen sotilaan turvaan nostamalla tämän syliinsä.

Japanissa robottipotilaan suussa oleviin oikeannäköisiin hampaisiin on asennettu hälytyslaitteet niihin kohtiin, joissa oikeassakin suussa on hermot. Eli jos hammaslääkäriksi opiskeleva poraa liian lähelle hermoa, robottipotilas ulvahtaa, nostaa päätänsä ja räpyttelee silmiään - itse asiassa pelottavan todentuntuisesti.

Toinen Japanissa kehitetty robotti osaa tanssia kuin ihminen. Sen taidot vetävät vertoja hyvinkin niille ihmisille, jotka eivät ole parkettien partaveitsiä. Honda-yhtiö aloitti tällaisten kävelevien ja juoksevien robottien kehittämisen jo vuonna 1987 ja nyt niitä on jo 40 ympäri maailmaa.

Yhdysvaltalaisessa Sinai-sairaalassa Baltimoressa on käytössä lääkärikiertoa korvaava robotti, jota kuitenkin ohjaa muualla, jopa kilometrien päässä oleva lääkäri. Lääkäri tiedustelee potilaan vointia robotin "kasvojen" eli näytön, kameroiden ja mikrofonien avustuksella. Jotenkin Muumimaailman mörköä muistuttava robotti liukuu lähes äänettömästi sairaalan käytävillä. Se vierailee potilaiden luona myös öisin.

Yhdysvaltalaiset ovat myös kehittäneet robotin, joka voi hakea haavoittuneita sotilaita pois sotatantereelta nostamalla ne syliinsä.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.