Robotit eivät innosta japanilaisvanhuksia

Japanin väestön ennustetaan koostuvan vuosisadan puoliväliin mennessä 40 prosenttisesti vanhuksista. Maa on toivonut teknologisten vempainten ja futurististen robottien auttavan vanhenevaa väestöä. Vanhukset eivät ainakaan vielä koe robotteja omikseen.

Japanilaisessa vanhainkodissa majaileva asukasrobotti Gizmo osaa laulaa, keskustella sekä esittää vanhuksille nippelikysymyksiä joiden tarkoituksena on pitää senioreiden ajatuksenjuoksu virkeänä. Ominaisuuksistaan huolimatta robotti on saanut virua nurkassaan jo kaksi vuotta.

Hoitolaitoksen johtajan Yasuko Sawadan mukaan asukkaat pitivät vaalean vihreästä Gizmosta noin kuukauden verran ennen kuin menettivät mielenkiintonsa runsaat 4000€ maksaneeseen kommunikaatiorobottiin. Sawada kertookin harmistuneena jopa täytettyjen eläimien olevan Gizmoa suositumpia.

Japanin väestön ennustetaan koostuvan vuosisadan puoliväliin mennessä 40 prosenttisesti vanhuksista. Maa on toivonut teknologisten vempainten ja futurististen robottien auttavan vanhenevaa väestöä. Vanhukset eivät kuitenkaan ainakaan vielä ole kokeneet robotteja omikseen.

- Suurin osa vanhuksista ei ole kiinnostuneita roboteista, sillä heidän mielestään robotit ovat äärimmäisen epäkäytännöllisiä. Vanhukset haluavat lähinnä suoriutua perustarpeistaan kuten peseytymisestä ja vessassa käynnistä, kertoo vanhustenalan sosiaalityöntekijä Ruth Campbell Tokion yliopistosta.

Japanilaiset valmistajat ovat oppineet raskaimman kautta, että vanhukset haluavat tuotteita jotka soveltuvat heidän jokapäiväisiin tarpeisiinsa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että huononäköiset tarvitsevat suurta tekstiä ja huonokuuloiset selkeitä ääniä. Hyvänä osoituksena mainittakoon, että vanhustuotteiden suurimpiin floppeihin kuuluu vaaleanpunainen koirarobotti Hopis, joka pystyi mittaamaan verensokerin, verenpaineen sekä ruumiin lämpötilan.

Japanilaisvanhukset sen tietävät – yksinkertainen on kaunista.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat