Robosapiens- robotit ihmisen arkeen tulevaisuudessa?

Tietokoneiden kehittyessä ihminen ja koneet alkavat lähitulevaisuudessa ymmärtää toisiaan yhä helpommin. Robottia voi jo nyt ohjata ihon sähköimpulssien avulla, myös ilman kosketusta. Taiteilija Kim Peter Waltzer on virittänyt teollisuusrobotteja Lahden taidemuseon Robosapien-näyttelyynsä. Hän sanoo, että taiteentekijöiden on vaikutettava teknologina mullistuksiin, koska ne siirtyvät nopeasti tehtaista ihmisten arkipäivään.

Nykyaikainen teollisuusrobotti tottelee ohjelmoijansa kättä, ilman kosketusta. Lahdessa tehdään autoja liukuhihnalla, mutta neurovelhotaiteilija uskoo, että teknologiasta tulee arkemme apulainen.

-Siitä voidaan skaalata periaatteessa mitä tahansa. Käytännössä vaikka vammaisille nostoapua kotona. Tällainen human interactive on mahdollinen. Palvelijana robotit on erinomaisia ja päinvastoin kuin elokuvat antavat ymmärtää, robotit on vaarattomia, kun ne oikein ohjelmoidaan, kertoo mediataitelija Kim-Peter Waltzer.

Tietokoneen sähkö-äly on vielä paljon alkeellisempi kuin ihmisen, mutta periaatteessa se ymmärtää ja oppii kuin ihminen.

-Koneen toiminta muistuttaa ihmisen ajattelua hyvin pitkälle, periaatteessa ihmiseen voidaan laittaa bioninen siru, jolla voidaan ajatuksen voimalla vaikuttaa koneeseen, sanoo Waltzer.

Tästä voikin syöksyä evoluution seuraavalle asteelle. Moraalinen kone, joka tekee tietoisia valintoja. Kuulostaa suorastaan pelottavalta, mutta taiteilija Waltzer uskoo, että se voisi viisastuttaa ihmistä.

-Olen valmis uskomaan maailmaan jossa kone tekisi päätöksiä ja mutta se vaatii ihmiskunnalta paljon. Eli tavallaan semmonen filosofinen ymmärrys. Jos me pystytään koneelle antaan järkeviä, kauniita periaatteita niin todennököisesti ei tapahdu mitään hirmuvallankumousta konemaailmasta käsin, mediataitelija Waltzer sanoo. Ja juuri siksi hän ei ole tietokone-insinööri, vaan vapaa tulevaisuustaiteilija.

-Taiteen pitää mennä suuryritysten johtokuntiin sisälle, ei seinille tauluina vaan ajatteluna, taiteen ei pidä olla kadulla heittelemässä kiviä, vaan vaikuttamassa. Jos jätetään kaikki insinööreille, syntyy tuote, maailma jota kukaan ei tarvi, Waltzer listaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat