Mainos

Robinson: Kansainväliset joukot myös Kabulin ulkopuolelle

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson sanoi tänään Kabulissa, että kansainvälisten joukkojen tulisi toimia Afganistanissa myös Kabulin ulkopuolella.

Robinson osallistui Afganistanissa ensimmäiseen Taleban-hallinnon jälkeiseen naistenpäivän tilaisuuteen. Robinson kehotti Afganistanin väliaikaishallitusta tekemään enemmän naisten ja lasten oikeuksien suojaamiseksi eri puolilla maata.

Hän tähdensi, että hallituksen valvoma kurinalainen armeija ja poliisi ovat oleellinen osa naisten oikeuksien suojelemista. Afganistanin naisten tilanne on jo parantunut siitä, mitä se oli vuonna 1996 valtaan tulleiden talebanien aikana.

- Afganistanin naiset ovat päättäneet luoda uuden tulevaisuuden, Robinson sanoi ja luonnehti Afganistanin naisten asennoitumista hyvin myönteiseksi.

Robinson osallistui tilaisuuteen, jossa olivat mukana myös väliaikaishallinnon johtaja Hamid Karzai, naisten asioiden ministeri Sima Samar ja afganistanilaisten naisryhmien edustajia.

Kurinalainen armeija ja poliisi tarpeen

Naisilla on silti edelleen huolia, jotka liittyvät heidän turvallisuuteensa. Kabulissa on ollut lähes kolmen kuukauden ajan noin 4000 kansainvälisten joukkojen jäsentä. Maakunnissa valtaa pitävät kuitenkin paikoittain vielä keskenään kilpailevat heimopäälliköt.

Robinson sanoi, ettei yhteiskuntaa voida rakentaa eikä ihmisoikeuksia turvata, jos maassa on väkivaltaa, tappamista ja rosvoamista, jos naisia ahdistellaan ja jos tuntuu siltä, ettei mikään ole muuttunut.

-Mielestäni kansainvälisen joukon toiminta-aluetta on laajennettava Kabulin ulkopuolelle, hän sanoi.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö sanoi äskettäin julkistamassaan selvityksessä, että tuhannet pataanit on pakotettu lähtemään kylistään Afganistanin pohjoisosissa kilpailevien heimopäälliköiden joukkojen väkivallan vuoksi.

Robinson piti tervetulleena, että väliaikaishallitus aikoo tutkia väkivaltaisuudet. Robinson tähdensi, että väkivaltaa ei pidä sallia. Hän vaati, että hallitus tekee enemmän väkivallan estämiseksi.

- Maan eri väestönosia edustavan hallituksen alaisena toimivan kurinalaisen armeijan ja poliisin kehittäminen on oleellista naisten oikeuksien suojelemiseksi, Robinson sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.