Mainos

Robertson: Uudenlainen Nato-Venäjä-yhteistyö esillä

Sotilasliitto Nato tutkii esitystä uudenlaisen Naton ja Venäjän yhteistyöelimen perustamiseksi, Naton pääsihteeri George Robertson kertoi Moskovassa tänään.

Suunnitelma yhteistyön tiivistämisestä voi eräissä tapauksissa antaa Venäjälle veto-oikeuden Naton päätöksiin, Robertson sanoi. -Tämä saattaisi olla yksi seuraus joissakin tapauksissa. Emme kuitenkaan ole vielä siinä vaiheessa, vaan olemme vasta pohtimassa kysymystä, Robertson tähdensi.

Britannian pääministerin Tony Blairin esityksen mukaan Venäjä voisi osallistua tasavertaisena kumppanina 19 Nato-maan rinnalla tiettyjä turvallisuuskysymyksiä käsittelevän erikoisneuvoston työhön. Robertson ei kertonut, minkälaisia kysymyksiä erikoisneuvosto voisi käsitellä. Hänen mukaansa uuden neuvoston perustaminen merkitsisi "valtavaa muutosta" Naton ja Venäjän yhteistyössä. Robertson kuitenkin torjui ajatuksen Venäjän liittymisestä Natoon.

Venäjä ei aio Natoon

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut tänään, ettei Venäjä havittele Nato-jäsenyyttä, mutta haluaa tiivistää yhteistyötä sotilasliiton kanssa syyskuun terrori-iskujen takia muuttuneessa maailmantilanteessa. -Venäjä ei aio asettua seisomaan Nato-jäsenyyttä hakevien jonoon. Venäjä on omavarainen valtio, joka kykenee varmistamaan oman puolustuksensa, Putin sanoi televisioidussa tapaamisessa lainsäätäjien kanssa Kremlissä.

Putin sanoi Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin suhtautuneen viimeviikkoisessa huippukokouksessa myönteisesti Moskovan esitykseen siitä, että Nato ja Venäjä voisivat joissakin tapauksissa "tehdä ja toteuttaa yhteisiä päätöksiä".

Talebania ei lyöty

Afganistanin Taleban-liikettä ei ole vielä lyöty, mutta se voitetaan lopulta, Robertson vakuutti Moskovassa. Hän keskusteli tänään Naton ja Venäjän yhteistyön tiivistämisestä puolustusministeri Sergei Ivanovin kanssa.
Ivanov puolestaan arvioi, että Talebanin hallussa on edelleen viidennes Afganistanista. Hän myös tähdensi, ettei Talebanin tuhoaminen merkitse terrorismiongelman ratkaisua.

Robertson ja Ivanov totesivat tapaamisensa jälkeen, että uudenlaiset uhkakuvat ovat lähentäneet Natoa ja sen kylmän sodan aikaista vihollista keskenään. -Uusia uhkia ja haasteita on ilmaantunut Naton ja Venäjän alueella. Meillä on nyt yhteinen vihollinen, Ivanov sanoi.

Robertsonin Moskovan-vierailu jatkuu huomenna tapaamisella presidentti Vladimir Putinin kanssa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.