Mainos

Rkp uusi ohjelmansa ja piti johtonsa

Ruotsalainen kansanpuolue hyväksyi tänään uuden puolueohjelman kokouksessaan Tampereella. Äänestyksen jälkeen kokous päätti määritellä itsensä vapaamieliseksi eikä liberaaliksi. Liberalismin katsottiin leimautuneen liian oikeistolaiseksi käsitteeksi.

Ole Norrback piti paikkansa puolueen johdossa, ja ydinvoima torjuttiin jälleen. Puolueen ohjelmasta pyyhittiin äänestyksen jälkeen pois lause, jossa edellytettiin suomenkielisissä kouluissa kiinnostavaa ja innostavaa ruotsinkielen opetusta. Niin sanotusta pakkoruotsista ohjelmassa ei puhuta lainkaan.

Vuodelta 1988 peräisin oleva vanhentunut puolueohjelma vaihtui uudistuksessa ympäripyöreämpään tekstiin, jossa puolue korostaa moniarvoisuutta ja ympäristönsuojelua.

Rkp:n puheenjohtaja Ole Norrback valittiin uudelleen puolueen johtajaksi. Valinta oli yksimielinen, sillä vastaehdokkaita ei ollut. Myös varapuheenjohtajat Astrid Thors, Christel Liljeström ja Henrik Sandberg valittiin yksimielisesti uudelleen Tampereella pidetyssä puoluekokouksessa.

Kokouksen keskustelussa Itämeri-ohjelmasta paljastuivat taas kerran jännitteet Rkp:n kaupunkilaisten ja maaseudun välillä. Ryhmäpuheenjohtaja Eva Biaudet'n esittelemää ohjelmaa arvosteltiin maanviljelijöiden unohtamisesta.

Ydinvoima torjuttiin taas

Uudelleenvalittu puheenjohtaja kärsi kuitenkin tappion tänään, kun ydinvoiman vastustajat jyräsivät puolueen johdon, ja saivat kokouksen torjumaan ydinvoiman lisärakentamisen selvin sanoin. Ydinvoiman vastustajat epäilivät, että puoluehallituksen ehdottama kompromissi on yritys vesittää puolueen ydinvoimavastaista linjaa. Hallituksen esitys ei sanonut ydinvoimasta mitään.

Vastustajat halusivat toistaa, että Rkp:n edellisten puoluekokousten ydinvoimakielteinen kanta pysyy voimassa. Äänestyksessä tämä linja voitti luvuin 121-112. Norrback pyysi kiisteleviä osapuolia rauhoittumaan, ettei puolue hajoaisi entistä pahemmin.
-Tämä on uskonasia, kumpikin puoli katsoo löytäneensä totuuden, Norrback sovitteli, toivoen ettei ydinvoiman vastaista linjausta toistettaisi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.