Mainos

RKP:n puheenjohtajakisaan lisää ehdokkaita

Christina Gestrin on neljäs RKP:n puheenjohtajakisaan ehdokkaaksi ilmoittautunut. Puheenjohtajakisaan ovat jo aiemmin ilmoittautuneet Stefan Wallin, Jan D. Oker-Blom sekä Astrid Thors.

Kansanedustaja Christina Gestrin asettuu ehdolle RKP:n puheenjohtajakisaan. Gestrin sanoi ilmoittautuessaan perjantaina, että RKP:n on jo aika saada naispuheenjohtaja. Puolue täyttää tänä vuonna sata vuotta, mutta tähän asti puheenjohtajina on ollut vain miehiä.

- Kentän toive on ollut saada kisaan useita ehdokkaita, ja halusin vastata tähän toiveeseen, Gestrin sanoi.

Jan-Erik Enestamin seuraajan paikalle pyrkii myös kolme muuta ehdokasta. He ovat kansanedustaja Astrid Thors, valtiosihteeri Stefan Wallin sekä kaupunginvaltuutettu Jan D. Oker-Blom. RKP:n uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Vaasassa.

Gestrin sanoi olevansa valmis ryhtymään myös Enestamin seuraajaksi ympäristöministerinä.

- Se sopisi minulle hyvin. Ympäristökysymykset ovat minulle tuttuja ja olen ollut myös ympäristövaliokunnan jäsen.

Puheenjohtajakisa on RKP:n historiassa ainutlaatuinen. Perinteisesti puheenjohtajat on valittu yksimielisesti. Historiaa tehtiin vuonna 2002, jolloin Thors haastoi istuvan puheenjohtajan, mutta hävisi täpärästi Enestamille.

Ei oikealla eikä vasemmalla

Gestrin sanoi pohtineensa ehdokkuuttaan pitkään, mutta päätyneensä siihen, että aika on hänelle oikea. Hän sanoi haluavansa olla mukana muotoilemassa RKP:n omaa linjaa.

- Minulle on vierasta vilkuilla oikealle tai vasemmalle. Jotkut syyttävät RKP:tä haihattelusta, mutta politiikassamme on selkeitä arvoja pohjalla, joiden on oltava siinä mukana myös tulevaisuudessa.

Kielikysymysten lisäksi näihin kuuluvat sosiaalinen vastuunkanto, mutta myös elinkeinoelämä ja yrittäjyys.

- Vapaa markkinatalous, mutta myös syvä yhteiskunta- ja ympäristövastuu, Gestrin määritteli RKP:n perimmäisiä arvoja.

Tulevissa eduskuntavaaleissa RKP:n pitää Gestrinin mielestä pyrkiä valtaamaan takaisin viime vaaleissa menetetyt kolme edustajanpaikkaa. Puolue menetti paikat Helsingin, Uudenmaan ja Vaasan vaalipiireissä.

- RKP:llä on noin 30 000 jäsentä. Sen lisäksi meidän pitää saada noin satatuhatta ääntä lisää, jotta voisimme olla tyytyväisiä.

Gestrin näki eroavansa kilpakumppaneistaan lähinnä siinä, että hänellä on suorempi suhde maaseutuun ja maaseudun elinkeinoihin. Hän asuu perheensä kanssa maatilalla Espoossa ja toimii myös Uudenmaan ruotsinkielisen kalastajayhdistyksen puheenjohtajana.

RKP:n puheenjohtajaehdokkaat kohtaavat ensimmäistä kertaa puheenjohtajapaneelissa Kauniaisissa ensi viikon tiistaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.