RKP ei heittäydy hankalaksi hallitusta muodostettaessa

Ruotsalaisen kansanpuolueen vaalitavoitteet ovat tiivistettävissä hyvinvoinnin puolustamiseen, avoimuuden lisäämiseen ja kaksikielisyyden säilyttämiseen. Vaaliohjelmassa puhutaan rikkaammasta Suomesta, ja teemalle annetaan niin taloudellista kuin kulttuuristakin sisältöä.

RKP:n tavoitteena on saada kaksi lisäpaikkaa nykyisen yhdeksän kansanedustajan lisäksi. Niitä puolue tavoittelee Helsingistä ja Uudeltamaalta.

Puolueen puheenjohtaja Stefan Wallin pitää selvänä, että pääministeri tulee jostakin neljästä suuresta puolueesta. RKP tuskin heittäytyy hankalaksi, jos pääsee hallitusneuvotteluihin.

- Hallitusneuvotteluissa ohjelmakysymykset ja pääministeriehdokkaan omat painotukset ovat erittäin tärkeitä, mutta RKP:n näkökulmasta olemme keskittyneet tähän yhteistyökykyyn ja todistettavasti pystyneet tekemään yhteistyötä hyvinkin monenlaisissa kokoonpanoissa, Wallin sanoi torstaina ohjelman julkistustilaisuudessa.

RKP on ollut 1970-luvun puolivälin jälkeen kaikissa hallituksissa niin keskustan, kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisten kuin perussuomalaisten edeltäjän SMP:nkin kanssa.

Muidenkin pitäisi haastaa Soini

Pääministeriehdokkaista eniten nieleskelyä aiheuttaa perussuomalaisten Timo Soini. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ulla-Maj Wideroosin mielestä muissa puolueissa on ryhdytty peesaamaan perussuomalaisten näkemyksiä esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä.

- Me olemme valmiit kamppailemaan Soinin ja hänen porukkansa kanssa, mutta odotamme, että myös suuret puolueet tekevät niin, Wideroos sanoi.

RKP:tä nyppii etenkin se, että hallituskumppaneiden kansanedustajat riepottelevat maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) asioita. Yhtäältä halutaan antaa isoäitien jäädä Suomeen, mutta sitten ollaan sen sallivaa lakimuutosta vastaan.

Kenttäväki on antanut puoluesihteeri Johan Johanssonin mukaan maahanmuuttopolitiikasta myönteistä palautetta. Varsinkin yrittäjät ovat huolissaan työvoiman vähenemisestä. RKP tahtookin ohjelmassaan varmistaa riittävän työvoiman saannin työperäisellä maahanmuutolla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat