Mainos

RKP buuasi kokoomuksen shokkialoitteelle pakkoruotsista

RKP:n puoluekokous reagoi Tampereella buuaamalla, kun puolueen puheenjohtaja Stefan Wallin kertoi kokoomuksen puoluekokouksen yllätyslinjasta asettua vastustamaan koulujen ruotsinopetusta.

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi tänään yllättäen äänin 284-281 aloitteen luopua pakkoruotsista peruskoulussa ja lukiossa. Kokoomuksen puoluehallitus vastusti aloitteen hyväksymistä.

Puoluekokousväkeä ilahtuneempi ei ollut Wallin itse. Hämmentynyt Wallin piti kokoomuksen äänestystulosta hyvin erikoisena ja valitettavana.

- Tämä on yllättävä käännös tilanteesta, jossa kokoomus on yrittänyt profiloitua kaksikielisyyden puolustajaksi. Tämä ei ole linjassa sen kanssa.

Katainen kieltäytyi aloitteen edistämisestä

Wallin ei osannut heti sanoa, mitä kokoomuksen päätös tarkoittaa käytännössä. Hän on ehtinyt kuitenkin olla jo yhteydessä kokoomuksen puheenjohtajaan Jyrki Kataiseen. Wallin sanoi luottavansa Kataisen sanaan, että mikään ei tule muuttumaan.

Katainen totesi välittömästi puoluekokouksen päätöksen jälkeen, ettei aio viedä aloitetta eteenpäin.

- Ruuhkaa kaksikielisyyttä puolustavien joukossa on yhä vähemmän, Wallin kommentoi kiitospuheessaan, kun hänet oli valittu jatkamaan RKP:n puheenjohtajana.

RKP muutti suomenkielistä nimeään

Stefan Wallin valittiin yksimielisesti jatkoon RKP:n puheenjohtajana. Valintaa säestivät seisaaltaan annetut suosionosoitukset.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Nils Torvalds, Christel Raunio ja Anna-Maja Henriksson. Valinnat olivat yksimielisiä.

Wallinille on yksimielisestä tuesta huolimatta tulossa haastaja. Torvalds ilmoitti jo ennen varapuheenjohtajavaalia, että aikoo haastaa Wallinin puheenjohtajakisassa ensi vuonna. Hän peräänkuulutti mielestään puolueesta puuttuvaa arvokeskustelua.

RKP vaihtoi viimeisenä puoluekokouspäivänä myös nimeään. Ruotsalaisesta kansanpuolueesta tuli suomeksi Suomen ruotsalainen kansanpuolue. Ruotsiksi puolueen nimi on jo Svenska folkpartiet i Finland. Puolue on halunnut korostaa olevansa suomalainen puolue, jonka työkieli on ruotsi. Nimen suomenkielinen lyhenne ei muutu.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.