Mainos

Rita-hurrikaanin myrskyluokitus ylimmälle tasolle

Louisianan osavaltioon Yhdysvalloissa on asetettu jälleen hätätila uhkaavan hirmumyrskyn vuoksi.

Rita-myrsky on voimistunut hurrikaaniksi

Yhdysvalloissa Texasin rannikkoa lähestyvän hurrikaani Rita on kerännyt lisää voimaa. Maan hurrikaanikeskus on nostanut myrskyn luokitusta kategoriaan viisi, joka on asteikon korkein luku.

Hurrikaanin uskotaan osuvan Texasin maaperälle lauantaina. Sitä ennen se uhkaa öljy- ja maakaasulaitoksia Meksikonlahden rannikolla.

Myrsky on ylittänyt Kuuban sekä Yhdysvalloissa Florida Keysin saarijonon. Eilen hirmumyrsky voimistui trooppisesta myrskystä toisen luokan hurrikaaniksi.

Floridan saarilla myrsky katkoi sähköt yli 24 000 kodista ja aiheutti tulvia saaret ja mantereen yhdistävälle tielle. Kuubassa Rita aiheutti myös pieniä tulvia.

Myrskyn silmä lauantaina Texasin itärannikolle

Rita näyttää kulkevan Floridan eteläosien ohi samaa reittiä kuin tuhoisa hirmumyrsky Katrina vajaa kuukausi sitten. Viiden päivän sääennusteen mukaan myrskyn silmä osuisi lauantaina Texasin itärannikolle Galvestonin alueelle, mutta rintama voi ulottua New Orleansiin saakka.

Louisianan kuvernööri Kathleen Blanco on julistanut hätätilan läntiseen osaan Louisianan osavaltiota. Samalla hän kehotti asukkaita lähtemään voimistuvan hirmumyrsky Ritan alta pois.

Noin 11 000 ihmistä, jotka ovat olleet Katrina-hirmumyrskyn jäljiltä evakuoituna Houstonissa Texasissa, joutuivat jälleen siirtymään. Heidät vietiin Fort Chaffeen kaupunkiin Arkansasiin. Tulvavedet uhkaavat myös Houstonin kaupunkia, jonka asukkaita on evakuoitu.

Rita on jo yhdeksäs Yhdysvaltoja koetteleva hurrikaani muutaman kuukauden sisällä.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

New Orleansissa sinnittelee yhä joukko asukkaita, jotka kokivat jo hirmumyrsky Katrinan voiman. Monet heistä ovat köyhistä köyhimpiä, joilla ei yksinkertaisesti ollut varaa lähteä evakkoon. Nyt he selviävät päivästä toiseen armeijan ja avustusjärjestöjen avulla.

(Seitsemän uutiset 21.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.