Mainos

Risupaketti uhkaa luonnon monimuotoisuutta

Hallituksen hyväksymällä uusiutuvan energian tukipaketilla saattaa olla vaikutusta myös luonnon monimuotoisuuteen. Erityisesti metsien liian tehokas hyödyntäminen voi köyhdyttää metsäluontoa. Ongelman nosti tänään esiin ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.), joka puhui Luonnon monimuotoisuus - seminaarissa Helsingissä.

- Tuore esimerkki luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavasta ratkaisusta on tämä niin sanottu "risupaketti". Uusiutuvan energian lisäämisessä on varmistettava, ettemme köyhdytä metsäluontoa liikaa. Vaikka meillä varmasti on varaa lisätä puun käyttöä, sen paikallisia vaikutuksia on seurattava tarkasti, linjaa ministeri Lehtomäki.

Luonnon monimuotoisuuden suojelussa on epäonnistuttu surkeasti niin maailmanlaajuisesti kuin meillä Suomessakin. Suomen 43 000 eliölajista joka kymmenes on uhanalainen. Luontotyypeistä vielä suurempi osuus on vaarassa hävitä. Meillä kaikkein uhanalaisin luontotyyppi ovat niityt ja kedot.

BKT ei mittaa luonnon köyhtymistä

- Meilläkin olisi tarpeen kehittää mittareita luonnon monimuotoisuuden mittaamiseen. Bruttokansantuote ei mittaa kaikkea. Tarvittaisiin mittari, jolla voisi mitata luonnon köyhtymistä ja sen taloudellista arvoa. Sellainen mittari olisi hyvä BKT:n rinnalla ja ehkä joskus tulevaisuudessa sen sijaan, suunnittelee Lehtomäki.

Lehtomäki pahoittelee sitä, että luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä on vaikea huomata arjessa, vaikka se ongelmana on ilmastonmuutoksen luokkaa.

- Tämä on merkittävä ilmiö, mutta harva silti pohtii aamukahvipöydässä, montako lajia on yön aikana kuollut sukupuuttoon.

Lokakuussa maailman ympäristöministerit kokoontuvat Japaniin sopimaan siitä, minkälaisia uusia tavoitteita ja keinoja luonnon monimutoisuuden köyhtymiselle asetetaan. Aiempi tavoite pysäyttää luonnon köyhtyminen vuoteen 2010 mennessä osoittautui ylivoimaiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.