Mainos

Risto Piekka uudelleen Akavan puheenjohtajaksi

Toiseksi nelivuotiskaudeksi Akavan johtoon valittu Risto Piekka vaatii pikaista ja tuntuvaa veroelvytystä.

Korkeasti koulutettujen etujärjestöä Akavaa neljä vuotta johtanut Risto Piekka jatkaa keskusjärjestön puheenjohtajana toisen nelivuotiskauden. Akavan liittokokous valitsi Piekan yksimielisesti. Piekan valinta ei sisältänyt yllätyksiä, sillä vastaehdokkaita ei missään vaiheessa esitetty.

Piekka on pitkän linjan akavalainen, sillä hän on työskennellyt järjestön palveluksessa vuodesta 1973 lähtien.

Veroaleen mahdollisimman paljon


Piekka esitti keskeisimmät tavoitteet, joihin hän jatkossa aikoo keskittyä. Niitä ovat Emu-aikaan soveltuvat työmarkkinaratkaisut, akavalaisten palkkauksellisen ja verotuksellisen aseman parantaminen sekä järjestön sisäisen ja rakenteellisen yhteistyön kehittäminen

Piekka vaati hallitusta toteuttamaan luvatut tuloveronkevennykset nopeasti ja riittävän tuntuvina, jotta niillä olisi talouden ja työttömyyden kannalta riittävät vaikutukset. Piekan mukaan pikainen elvytys on talouspoliittisesti perusteltua, sillä kotimaisen kulutuskysynnän estää tässä tilanteessa myös deflaatiouhkaa. Sillä olisi myös psykologinen vaikutus, sillä se vahvistaisi kansalaisten uskoa parempaan.

Piekka peräsikin veropäätöksiä tekevältä hallitukselta rohkeutta verolinjauksiinsa. Hän toivoi hallituksen käyttävän veronalennuksiin jo tässä vaiheessa "niin paljon rahaa kuin suinkin on revittävissä". Hallitusneuvottelujen yhteydessä esillä ollut 0,5 prosentin kevennys Piekan mielestä on aivan liian vähän.

- Millään hienosäädöllä ja kosmetiikalla ei onnistuta.

Hän muistutti, että Suomen verotus on OECD-maista kolmanneksi kireintä, minkä vuoksi verokilpailukykyä tulee parantaa. Akavassa vaaditaan, että veronalennusten tulee ulottua prosentuaalisesti samanlaisina kaikkiin tuloluokkiin.

Piekka sanoi pitävänsä työnantajamaksujen alentamista työllisyyden kannalta parempana keinona kuin puuttumista arvonlisäveroon.

Jäätteenmäki lupasi merkittäviä kevennyksiä

Liittokokouksessa vieraillut pääministeri Anneli Jäätteenmäki vakuutti hallituksen toteuttavan lisäbudjetin veronkevennykset alkuperäisten suunnitelmien mukaan siten, että ne ovat "etupainotteisia ja merkittäviä". Sekä Jäätteenmäki että Piekka korostivat tukevansa kolmikantayhteistyön jatkamista.

- Hallituksen keskeinen tavoite on nostaa työllisyysastetta ja luoda sata tuhatta uutta työpaikkaa. Akava haluaa tukea tämän kunnianhimoisen tavoitteen toteutumista, Piekka muotoili.

Hän muistutti, että verotuksen ohella työllisyysasteen nostaminen vaatii myös työhyvinvoinnin kehittämistä, jotta ihmiset jaksavat työelämässä nykyistä pitempään. Piekan vaatimuslistalla ovat myös panostukset tutkimukseen ja tuotekehittelyyn sekä koulutusjärjestelmän korjaaminen muun muassa valmistumisiän alentamiseksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.