Risto Isomäki: Väärinkäytökset uhkaavat ilmastoapua

Yksi uuden ilmastosopimuksen tärkeistä rakennuspalikoista on teollisuusmaiden kehitysmaille maksama taloudellinen tuki. EU:n arvion mukaan teollisuusmaiden pitäisi maksaa vuosittain 100 miljardia euroa kehitysmaille ilmastonmuutoksen torjuntaan ja sopeutumiseen. Tiedetoimittaja ja kirjailija Risto Isomäki pelkää, että nuo rahat saattavat mennä aivan vääriin tarkoituksiin.

- On äärimmäisen vaikeaa kanavoida Etelään suuria määriä lahjarahaa niin, ettei apu syventäisi korruptiota, arvioi Isomäki MTV:n ilmastosivujen kolumnissa.

Isomäki arvelee, että raha-avun päätyminen tarpeellisimpiin ja tärkeimpiin kohteisiin on epävarmaa. Erilaiset valtiolliset ja ei-valtiolliset kehitysyhteistyöjärjestöt ja yksityiset konsulttifirmat yrittävät saada oman osansa rahoista.

- On todennäköistä, että jokainen ilmastoapueuro joutuu pian taistelemaan tiensä melkoisen kujanjuoksun läpi, oikealta ja vasemmalta väliin tunkevia konsultteja ja YK-järjestöjä väistellen, jotta sillä olisi edes pieni mahdollisuus tulla käytetyksi jollakin sellaisella tavalla, joka todella torjuisi ilmaston lämpenemistä, kirjoittaa Isomäki.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat