Mainos

Risto E. J. Penttilä : Trumpin valinta on kuin maanjäristys ja tulivuorenpurkaus yhtäaikaa

Helsingin Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä on kauhuissaan Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputuloksesta. Trump voi järisyttää Penttilän mukaan koko maailmantaloutta.

Yhdysvaltain suurlähetystön vaalivalvojaisissa oli aamutuimaan lähes kauhustuneita ihmisiä. Paikalla oli pari sataa poliitikkoa, päätoimittajaa ja asiantuntijaa. Kun päätös alkoi hahmottua, alkoivat myös hämmästelyt.

– Tämähän tarkoittaa sekä maanjäristystä että tulivuorenpurkausta koko kansainväliselle sääntöperäiselle järjestelmälle. Tämä on suuri, järisyttävä ja ikävä uutinen kansainväliselle taloudelle ja politiikalle, mutta kyllä tämänkin kanssa selvitään, sanoo Helsingin Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä MTV:lle.

Brexit oli myös yllätys

Monet vertasivat tilannet Britannian Brexit-äänestykseen. Sekin oli yllätys.

– Minulla oli ihan sama tunne kuin Brexitin suhteen, että kyllä se lopputulos menee toiseen suuntaan, mutta kansainvälisesti koulutetun eliitin vastainen tunnelma on tällä hetkellä niin vahva, että näin siinä sitten käy.

2:23


Penttilän mukaan tämä vaalitulos lisää maailmantaloudelle epävarmuutta.

– Epävarmuus on myrkkyä kaikelle taloudelliselle toiminnalle. Ennen kaikkea katse keskittyy nyt Kiinan ja Yhdysvaltain suhteeseen taloudessa, mutta myöskin yleiseen epävarmuuteen. Kaikki kurssit on tulossa alaspäin eli näyttää siltä, että ei tätä kuitenkaan osattu odottaa markkinoilla.

Jälkipyykki on alkanut ja nyt pohditaan miten tähän on tultu.

– Yksi syy on tietysti se, että koko vuosisadan ajan Yhdysvalloilla ja Euroopalla on mennyt aika huonosti. Toinen asia on, että populismi saattaa alkaa nousta entistä enemmän myös muualla maailmassa, pohtii Penttilä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.