Risteilyrähinöintiin puututaan kovin ottein

Itämeren liikenteen varustamot ovat kiristämässä alkoholin myyntiä ja anniskelua laivoillaan risteilymatkojen rauhoittamiseksi. Laivayhtiöt aikovat myös estää liikaa alkoholia nauttineiden pääsyn laivaan. Toimenpiteisiin on päädytty yhteistyössä poliisin kanssa.

Rentouttavasta laivaristeilystä ystäväporukassa voi muodostua elinikäinen painajainen. Pelkästään Tukholman poliisille raportoitiin vuonna 2009 Itämeren laivoilta 45 raiskausta. Poliisi piti lukua hälyttävänä ja huomautti siitä varustamoille.

– Alkoholin ylitarjontaa on rajoitettava. Se on ollut järjestyshäiriöiden ja raiskausten perimmäinen syy, Tukholman poliisin kansliapäällikkö Olof Bratthall kertoo MTV3 Uutisille.

Poliisin mukaan laivayhtiöt eivät enää vuodenvaihteen jälkeen ota matkustajia, jotka ovat näkyvästi humalassa. Verovapaita myymälöitä ei avata tietyillä risteilyillä heti lähdön jälkeen. Asiakkaat ohjataan ravintoloihin juomaan valvotuissa tiloissa. Myös öiset hyttijuhlijat joutuvat tiukoille.

– Sellaisilta voidaan takavarikoida alkoholi ja ja musiikkilaitteet häiriköinnin lopettamiseksi, Bratthall toteaa.

Voidaanko heidät myös laittaa putkaan?

– Kyllä, jos sellaiseen on syytä.

Tallink Silja Linen mukaan heidän matkustajamääränsä kasvoivat vuodessa 9,1 miljoonaan.

– Totta kai heissä on joskus ongelmatapauksia. On hyvä, että teemme parannuksia yhteistyössä poliisin kanssa. Kunhan valvomme tarkemmin anniskelua, ja laivalla on vähemmän humaltuneita, se näkyy melko nopeasti, yhtiön viestintäjohtaja Janis Pavuls sanoo.

Pahimmat häirikköristeilijät eivät ole Suomesta, vaan he ovat ruotsalaisia nuoria ja työporukoita, jotka riittävästi juotuaan syyllistyvät myös tappeluihin ja pahoinpitelyihin.

Lue myös:

    Uusimmat