Riskisijoitusten määrä romahti Ruotsissa

Uusien pääomasijoitusten määrä on romahtanut Ruotsissa alkuvuoden aikana, kirjoittaa Dagens Industri -lehti. Lehden mukaan Tukholman pörssissä noteeratut pääomasijoitusyhtiöt ovat tehneet uusia sijoituksia 90 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden tammi-kesäkuussa.

-Loppukeväästä 2000 lähtien on ollut vapaata pudotusta, mutta nyt tilanne alkaa vakiintua, Novestra-sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Thomas Åkerman sanoi DI:lle. Tukholman pörssissä on nyt viisi pääomasijoittajaa eli Core Ventures, Affärstrategerna, Noversta, Ledstiernan ja Sky Ventures. Dagens Industrin tietojen mukaan ne tekivät tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana uusia sijoituksia yhteensä vain 60 miljoonan kruunun arvosta, kun vuotta aiemmin summa nousi lähes 730 miljoonaan kruunuun.

Kaksi yhtiötä ei ole tehnyt alkuvuoden aikana yhtään uutta sijoitusta. Varsinkin vaikeuksissa kamppailevat internet-yhtiöt ovat Ruotsissa saaneet huomata, että riskisijoittajat ovat pistäneet rahahanat kiinni. Ledstiernanin toimitusjohtaja Johan Wachtmeister arvioi DI:lle uusien investointien jääneen vähiin, koska riskiyhtiöt ovat joutuneet keskittymään olemassa olevien sijoitusten valvontaan. Sijoitusten tekoa jarruttaa myös se, että tarjolla olevien yritysten hinnat ovat tähän saakka olleet yliarvostettuja. Toisaalta rahoitusta etsivät yritykset ovat Wachtmeisterin mielestä nyt entistä laadukkaampia.

Suomen kehitys maltillisempaa


Myös Suomen pääomasijoitusmarkkinoilla tunnelmat ovat tänä keväänä muuttuneet, ja sijoittajat arvioivat kohteita yhä tarkemmin. Täsmällisempiä tietoja uusien sijoitusten määrän kehityksestä saadaan kuitenkin vasta loppukesän aikana, Suomen pääomasijoitusyhdistyksen pääsihteeri Riikka Korvenoja sanoo.

-Investointiaktiivisuus on kyllä tasoittunut viime vuodesta, jolloin sijoitukset kasvoivat ennätysmäistä 40 prosentin vauhtia, Korvenoja arvelee.

-IT-puolella myös kohdeyritysten yhteydenotot pääomasijoittajiin ovat vähentyneet, joten uusia sijoituskohteita joudutaan etsimään enemmän. Parin edellisen vuoden aikana yrittäjät olivat optimistisia ja hakivat itse aktiivisesti rahoitusta. Suomalaiset pääomasijoittajat eivät lähteneet IT-huumaan yhtä varhaisessa vaiheessa ja yhtä suurilla panoksilla kuin ruotsalaiset, joten pudotuskin jää meillä todennäköisesti loivemmaksi. IT-alan alamäen lisäksi pääomasijoitusten kasvua jarruttaa talouden yleinen alamäki, jonka vuoksi pääomasijoittajat joutuvat itse keräämään rahastoja tulevan varalle.

-Kun exit-mahdollisuudet ovat vähentyneet, yritykset joutuvat varautumaan mahdolliseen jälkirahoitukseen niiden yritysten osalta, joita niillä nyt on portfoliossa, Korvenoja sanoo. Kasvuyrityksiin sijoittavien pääomasijoittajien pyrkimyksenä on tietyn aikavälin jälkeen luopua omistuksestaan kohdeyrityksessä mahdollisimman hyvään hintaan.

Pääomasijoittajan kannalta nykyisen tilanteen valopuoliin kuuluu se, että kun varsinkin IT-alan yritysten arvostuksesta pahimmat kuplat on puhallettu pois, sijoituksia kohdeyrityksiin voidaan tehdä entistä kohtuullisempaan hintaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat