Riskialtis itsenäisyys häämöttää Kosovossa

Viimeinen yritys löytää neuvotteluratkaisu Serbian ja Kosovon välillä kariutui keskiviikkona Wienissä.

Kosovon yksipuolinen itsenäisyysjulistus häämöttää yhä lähempänä, sillä maakunnan pitkät neuvottelut Serbian kanssa päättyivät keskiviikkona tuloksetta.

Kosovon väliaikaisen albaanihallinnon odotetaan julistavan itsenäisyyden heti, kun itsenäisyyspyrkimyksiä tukeva Yhdysvallat näyttää sille diplomatian kulisseissa vihreää valoa.

Viimeinen yritys löytää neuvotteluratkaisu Serbian ja Kosovon välillä kariutui keskiviikkona Wienissä.

- Valitettavasti Serbian kanssa ei ole sopua. Itsenäisyys on sekä alku että loppu Kosovon kansalle, Kosovon presidentti Fatmir Sejdiu kertoi jälkeenpäin.

Serbia painotti välittömästi, ettei se aio hyväksyä itsenäisyysjulistusta. Presidentti Boris Tadic sanoi kuitenkin, ettei Serbia myöskään halua väkivaltaa. Serbia olisi tarjonnut Kosovolle itsenäisyyden sijasta Ahvenanmaan tyyppistä laajaa itsehallintoa.

Kosovon yksipuolinen itsenäistyminen näyttää todennäköiseltä, koska ilman Serbian ja Kosovon neuvotteluratkaisua myöskään YK:n turvallisuusneuvoston ei odoteta pääsevän sopuun. Venäjä tukee kiistassa Serbiaa.

Julistus tammikuussa?

Todennäköisesti itsenäisyysjulistus annetaan tammikuussa, jotta kansainvälisellä yhteisöllä olisi vielä hieman aikaa varautua tilanteeseen. Etenkin Euroopan unionin pitää saada oma suunnitelmansa kuntoon, koska sen on määrä ottaa päävastuu alueen vakauttamisesta.

EU:n pitäisi vakauttaa tilanne laajalla poliisioperaatiolla. Jäsenmaat eivät kuitenkaan ole vielä yksimielisiä Kosovon yksipuolisesta itsenäistymisestä.

Suurin osa on valmis tunnustamaan uuden valtion ilman YK-sopuakin, mutta huolia on etenkin Kyproksella ja Kreikalla. Nämä maat pelkäävät, että Kosovosta tulee esimerkki Kyproksen turkkilaiselle pohjoisosalle.

Riskejä riittää

Kansainvälisen yhteisön laajasta tuesta huolimatta Kosovon yksipuolinen itsenäisyys on täynnä riskejä. Pahimmillaan koko Balkanin vakaus voi järkkyä.

On esimerkiksi epävarmaa, miten Kosovon serbialueille käy. Kosovon asukkaista noin viisi prosenttia on serbejä. Nämä alueet voivat kieltäytyä liittymästä uuteen valtioon.

Sotilasliitto Naton KFOR-joukkojen olisi kyettävä pitämään tilanne rauhallisena myös, jos serbien ja albaanien välit kiristyvät.

Oma ongelmansa on Kosovon kurja talous. Reilun kahden miljoonan asukkaan maakunta on riippuvainen kansainvälisestä avusta, ja enemmistö asukkaista on työttömänä. Heikko taloudellinen tilanne ja rikollisuus lisäävät osaltaan epävakautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat