Mainos

Risikon ajaman rokotteen markkinat pienet hyödystä huolimatta

Sosiaali- ja terveysministeriön promotoiman rokotteen saatavuus on lääkevalmistajan mukaan hyvä, mutta markkinat verrattain pienet.

Peruspalveluministeri Paula Risikko esitti viime viikolla, että pneumokokkikonjugaatti-rokote lisättäisiin kansalliseen rokotusohjelmaan. Valtiovarainministeriö ei ole suostunut lisäämään rokotetta ohjelmaan.

Pneumokokkikonjugaatti-rokote suojaa lasta bakteereilta, jotka aiheuttavat muun muassa korvatulehduksia, aivokalvontulehduksia, verenmyrkytyksiä ja keuhkokuumeita.

Suomessa on rekisteröity kaksi pneumokokkikonjugaatti-rokotetta. Niistä yleisempää, Prevenaria, valmistaa lääkeyhtiö Wyeth.

Markkinat pienet, hyöty suuri

Rokotteen kustannus valtiolle olisi valtiovarainministeriön mukaan noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Wyethin maajohtaja Vesa Loposen mukaan rokotteen hyöty olisi kuitenkin verrannollisesti rahamäärää huomattavasti suurempi.

- Imetysikäisten rokottaminen johtaa tutkitusti immuniteetin laumavaikutukseen. Rokotus siis vähentää pneumokokkitauteihin sairastumista aikuisilla ja vanhuksilla. Sairastumiset vähenisivät jopa kymmenillä prosenteilla.

Loposen mukaan Prevenaria myydään Suomessa verrattain vähän. Saatavuus on kuitenkin hyvä.

- Apteekeilla on tätä nykyä lyhyet varastot. Puutteet ovat tilapäisiä, ja tuote on nopeasti saatavilla, Loponen toteaa.

Pneumokokkirokotteiden hankkiminen on tällä hetkellä vanhempien vastuulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.