Mainos

Risikko: Toimeentulotukiasiakkaille tulossa palvelutakuu

Palvelutakuun on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta.

Toimeentulotukea tarvitseville on tulossa palvelutakuu ensi vuonna. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee toimeentulotuesta annetun lain muuttamista siten, että laissa säädettäisiin määräajasta, jonka kuluessa toimeentulotukihakemus on käsiteltävä ja jonka kuluessa toimeentulotukiasiakkaalle tulisi järjestää vastaanottoaika sosiaalityöntekijälle tai sosiaaliohjaajalle toimeentulotukiasiassa.

Uudistuksesta kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton hyvinvointitorilla Porissa SuomiAreenassa tänään.

Kiireellisissä tilanteissa hakemus tulisi käsitellä heti eli samana tai seuraavana arkipäivänä. Kiireettömissä tilanteissa päätös tulisi tehdä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

Jos hakemus on puutteellinen, asiakkaalle tulee antaa tai lähettää yksilöity täydennyspyyntö viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Jos hakemus vaatii lisäselvityksiä, tulee selvä osa hakemuksesta ratkaista viivytyksettä ja loppuosa hakemuksesta ratkaista lisäselvitysten saavuttua.

Lakia ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että asiakkaan tulisi päästä sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan vastaanotolle kiireettömässä tilanteessa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun hän on pyytänyt vastaanottoaikaa, ellei asiaa voida hoitaa muulla tavoin.

Toimeentulotukiasiakkaat ovat kokeneet ongelmalliseksi sen, että sosiaalityöntekijät tai sosiaaliohjaajat ovat vaikeasti tavoitettavissa. Toimeentulotukiasiakkailla on usein tarve saada lisäselvitystä saamastaan toimeentulotukipäätöksestä sekä keskustella toimeentulotuen tarpeeseen johtaneista syistä.

Usein asiakkaat tarvitsevat sosiaalihuollon ammattilaisen apua myös neuvonnan saamiseksi ensisijaisista etuuksista ja kokonaistilanteensa selvittämiseksi.

Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle vielä tänä syksynä ja uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta, sanoi peruspalveluministeri Risikko.

Esitys perustuu hallitusohjelman kirjaukseen siitä, että sosiaalitakuu toteutetaan asteittain ottamalla käyttöön palvelutarpeen arvioinnin määräajat keskeisissä sosiaalipalveluissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.