Mainos

Risikko: Rattijuopumusraja 0,2:een promilleen

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko haluaa tiukentaa rattijuopumuksen rajaa.

Risikko ehdotti MTV:n SuomiAreenassa rattijuopumusrajan alentamista 0,2:een promilleen. Nykyisin raja on puolessa promillessa. 

– Puhuimme asiasta tänään paneelikeskustelussa, jossa oli mukana Trafin pääjohtaja Kari Wihlman ja poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Olimme kaikki kolme yhtä mieltä siitä, että promillerajan laskeminen olisi järkevää. Onhan tästä samasta asiasta puhuttu jo aiemminkin. Ja ylipäätään viime vuosina kaikki tahot, joiden kanssa asiasta on keskusteltu, ovat olleet asiasta yhtä mieltä, Risikko sanoi.

Risikon mukaan katseet kohdistuvatkin nyt jatkon kannalta oikeusministeriöön.

– Oikeusministeriöhän tästä tekee mahdollisen esityksen, mutta minun ymmärtääkseni oikeusministeri ei ole oikein tästä laskemisesta innostunut, Risikko moittii.

– Kyllähän promillerajan laskeminen antaisi selkeästi sen viestin, että alkoholi ja liikenne eivät sovi yhteen, Risikko lisää.

Hän painottaa sitä, että kun seurataan Suomen liikennekulttuuria, niin parannettavaa on – varsinkin jos Suomea verrataan muihin maihin. 

– Meillä loukkaantuu liikenneonnettomuuksissa noin 7100 henkilö vuodessa, 260 kuolee. Heistä noin 60 prosenttia on autolla liikenteessä olleita. On arvioitu, että 15-20-vuotiaista meillä kuolee puolet enemmän kuin turvallisissa maissa. Eli onhan meillä vielä paljon tehtävää.

Ministerin mukaan kaahauskulttuurin on muututtava myös nuorten kautta, sanktiot ja promillerajojen tiukennukset eivät yksin toimi. 

Risikko haluaa myös, että nuoret miettivät itse keinoja oman liikenneturvallisuutensa parantamiseksi. Asennemuutokseen tarvitaan kasvatusta kouluissa, vanhempien esimerkkiä ja myös sellaista yleistä sosiaalista kasvattamista.

– Jos promillerajan laskeminen toteutuisi, se edellyttää kyllä muutoksia myös prosessissa. Nykyisillä poliisin resursseilla se ei onnistuisi eli kyllä se edellyttää toimintojen hiomista. Ja samaa mieltä on myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.