Mainos

Risikko puolustautuu: Vika ei ole lastensuojelulaissa

Entisen sosiaali-ja terveysministerin Paula Risikon mukaan laki ei ole syyllinen lastensuojelun ongelmiin.

MTV:n SuomiAreenalla käydyssä huoltajuuskeskustelussa asiantuntijat nostivat esille lastensuojelulain puutteellisuuden, mikä on johtanut 100 000 ilmiantoon.

- Lastensuojelun ongelmat eivät johdu laista. Lain tehtävä on tukea ja suojella lasta. Lakihan kannustaa varhaiseen puuttumiseen ja vastuu on kaikilla  eikä vain viranomaisilla. Sosiaaliviranomaisten tehtävä on varmistaa, onko lapseen kohdistuva vaara ilmeinen vai ei. Äskeisessä tilaisuudessa oli erikoista, että laki joutui syntipukiksi, ihmettelee nykyinen kunta- ja liikenneministeri Risikko.

Risikon mukaan lakia on koko ajan kehitetty useissa työryhmissä.

- Matalan kynnyksen puuttumisella pyritään siihen, että ei tulisi turhia huostaanottoja. Ei laissa sanota, millä metodilla puututaan asioihin.  En ota kantaa varatuomari Leeni Ikosen esittämiiin väitteisiin koskien Vilja Eerikan viranomaistoimintaa, toteaa Risikko.

Risikon mukaan vastuu lastensuojelusta on meillä kaikilla eikä vain viranomaisilla.

- Kyse on moniammattillisesta yhteistyöstä koskien kaikkia perheen kanssa tekemisissä olevia viranomaisia ja ystäviä.  Ennen vanhaan, kun lapsella oli ongelma, niin lapsi vietiin hoitoon ja palautettiin takaisin hullunmyllyyn. Nyt autetaan koko perhettä eikä vain sitä kuka oireilee. Imatralla on erityisesti kehitetty koko perheen ja yhteisön tukea lisäävää mallia,  sanoo Risikko.

Risikon mukaan perheiden ongelmat ovat monimutkaistuneet.

- Kun minä olin Seinäjoella niin me ainakin kunnassa kävimme vuosittain läpi, miten lapset ja nuoret voivat. Tämä tulisi olla käytäntö kaikissa kunnissa,  muistuttaa Risikko.

Korjattu jutun ingressiä ke 16.7. klo 8.10: Risikko on nykyinen kunta- ja liikenneministeri ja entinen sosiaali- ja terveysministeri.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.