Risikko päätyi viinavaroituksessa kompromissiin

Peruspalveluministeri Risikko päätyi varoitustekstiin "Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi". Ministeri otti kantaa myös sosiaalialan opiskelijoiden huumetesteihin. Hänen mukaansa opiskelija on voitava passittaa testeihin mikäli tätä epäillään huumeidenkäytöstä.

Alkoholijuomapakkauksiin tulee pienet varoitusmerkinnät. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) päätyi kannattamaan asiaa pohtineen työryhmän kompromissiehdotusta. Varoitusmerkinnät tulevat pulloihin vuoden 2009 alussa.

Asetus säätelisi sanan "varoitus" kokoa. Se pitäisi painaa pullon kylkeen vähintään kolme milliä korkeilla tikkukirjaimilla. Muu teksti eli "Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi" saisi olla miten pienellä tahansa. Teksti tulee pulloihin sekä suomeksi että ruotsiksi.

Pakkausmerkintöjä koskevien säännösten mukaisesti varoitusten pitää sijaita pullossa tai pakkauksessa. Tekstiä ei kuitenkaan saa sijoittaa pakkauksen pohjaan tai sulkijaan. Asetuksessa ei puututa siihen, präntätäänkö varoitus esimerkiksi mustilla kirjaimilla siniselle pohjalle.

Keväällä Panimoliitosta arvioitiin, että maahantuodun viinipullon tai erikoisoluen hinta voi nousta jopa eurolla. Maan hallitus arveli hinnannousun jäävän muutamiin kymmeniin sentteihin.

Risikko ei usko varoitusten tehoon

Risikko on ollut alunperin varoitustarroja vastaan, eikä hän itse usko niiden vähentävän alkoholin kulutusta. Hänen mielestään parempi keino kulutuksen vähentämiseksi on alkoholiveron asteittainen korotus sekä kohdennettu valistus.

Kesällä merkintöjä pohtinut työryhmä oli eri mieltä merkintöjen koosta, sijainnista sekä tekstin sisällöstä. Ryhmän seitsemästä jäsenestä vain puheenjohtaja ja yksi jäsen kannattivat kompromissia. Muut jättivät eriävän mielipiteen.

Teollisuuden ja kaupan edustajien mielestä esityksen teksti oli liian suuri ja liian pitkä. Kahden muun työryhmän jäsenen mielestä teksti oli taas liian pieni ja liian suurpiirteinen.

Muilta osin varoitusmerkintöihin ei Risikon mukaan tulla ainakaan tällä vaalikaudella puuttumaan, ellei EU:n ratkaisut sitä vaadi. Euroopan parlamentti on kehottanut komissiota selvittämään vuoden 2009 loppuun mennessä, miten tehokkaita varoitusmerkinnät ovat alkoholin väärinkäyttöä ehkäistäessä.

EU:n pakkausmerkintädirektiivi ei sisällä säännöksiä varoitusmerkinnöistä. Tämän vuoksi ehdotus lähetetään ennen asetuksen antamista vielä komissiolle ja jäsenvaltioille kommentoitavaksi.

Risikko: Sosiaalialan opiskelijoiden huumetestaus mahdollistettava

Risikko otti kantaa myös keskusteluun opiskelijoiden huumetestien tarpeellisuudesta. Hänen mielestään sosiaali- ja terveysalan opinahjoilla pitäisi olla mahdollisuus käyttää huumetestejä, jos opiskelijaa epäillään huumeiden käytöstä.

Risikon mukaan opiskelijoiden soveltuvuutta pitää voida arvioida myös koulutuksen aikana. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kuitenkaan anna keinoja puuttua edes alalle selvästi soveltumattomien opiskelijoiden opiskeluoikeuteen.

Risikko ei pidä soveltuvuuskokeita oppilasvalinnan yhteydessä riittävänä keinona sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksissa. Ammattiin soveltumattomuus, kuten huumeongelma tai väkivaltarikokseen syyllistyminen, voi paljastua vasta koulutuksen aikana.

- Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään lasten, vammaisten ja vanhusten parissa eli kyse on kaikkein ihmisläheisimmästä työstä. Henkilöstön soveltuvuus alalle on tällöin poikkeuksellisen tärkeää, sanoo Risikko.

Hoitoonohjausta kokeiltava aina ensin

Nykylainsäädännön mukaan alalle soveltumattoman opiskelijan opiskeluoikeuteen voidaan puuttua vain musiikkialan ja lennonjohdon perustutkintoon johtavassa koulutuksessa. Tämä on Risikon mielestä selvä epäkohta, johon on puututtava lakia muuttamalla. Huumetestit ovat nykyisin mahdollisia vain poliisi- ja pelastusalan opiskelijoille.

- Vain testaamalla voidaan saada pätevät todisteet, jotka voivat olla opintojen keskeyttämisen perusteena, Risikko painottaa.

Ensimmäisenä keinona päihdeongelmiin puututtaessa on Risikon mielestä hoitoonohjaus. Ellei se tuota tuloksia, sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksilla ja yliopistoilla pitää äärimmäisissä tapauksissa olla mahdollisuus myös opiskelijan opintojen keskeyttämiseen.

- Kaikilla oppilaitoksilla tulee olla päihdeohjelma, jonka mukaisesti opiskelijoiden huume- ja alkoholiongelmiin on puututtava, sanoo Risikko.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat