Mainos

Risikko: Omaa rokotetuotantoa voitaisiin tutkia

Peruspalveluministeri Paula Risikon mielestä Suomen oman rokotetuotannon etuja täytyisi tutkia tarkemmin. Hän uskoo, ettei sikainfluenssa jää viimeiseksi koko kansaa koettelevaksi epidemiaksi, vaan seuraaviinkin tarvitaan vastalääkkeitä.

Suomi lopetti rokotevalmistuksensa vuonna 2003.

Peruspalveluministeri Risikko sanoo Taloussanomissa, että pandemioiden ja kansainvälisten rokotemarkkinoiden muutosten jälkeen alan tilanne on tyystin erilainen kuin lopetuspäätöksen aikaan.

Aikoinaan valtio perusteli lopetusta sillä, että pelkän viiden miljoonan suomalaisen käyttöön ei rokotteita kannata valmistaa. Nyt lintu- ja sikainfluenssojen jälkeen rokotteita saisi kuitenkin kaupaksi naapurimaiden lisäksi vaikka minne päin maapalloa.

– Esimerkiksi yhteispohjoismainen valmistus Suomessa olisi yhä harkinnan arvoinen asia, Risikko sanoo.

Täyden rokotetuotannon uudelleenkäynnistäminen kestäisi ainakin kymmenen vuotta, mutta kevyempiäkin vaihtoehtoja on lääketeollisuuden tuntijoiden mielestä olemassa.

Yksi tapa olisi tukea valtion rahoilla muutamia pieniä biotekniikkayhtiöitä, jotka pystyisivät valmistamaan tai kehittämään esimerkiksi influenssarokotteiden komponentteja.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja