Mainos

Ripeä hintojen nousu onkin pitkälti itse aiheutettua

Ripeästä hintojen noususta ei voidakaan syyttää pelkästään öljyntuottajia ja kansainvälisiä ruokakeinottelijoita. Tilastokeskus arvioi, että yli puolet inflaatiosta on kotimaista perua.

Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen paloittelee inflaatiotekijöitä tuoreimmassa Tieto&trendit-lehdessä. Hän muistuttaa, että toukokuun 4,2 prosentin inflaatiosta noin 1,5 prosenttiyksikköä selittyy elintarvikkeiden ja ravintolaruokailun kallistumisella.

Vain puolet ruuan hintojen noususta kuitenkin johtuu maailmanmarkkinahintojen noususta, sillä raaka-aineiden osuus on ruuan lopullisesta hinnasta pieni. Toinen puolikas selittyy kuljetusten ja palkkojen nousuilla sekä teollisuuden ja kaupan katteilla, Lehtinen laskee.

Elintarvikkeet ovat kallistuneet viimevuotisesta jopa 9,5 prosenttia. Eniten ovat kallistuneet maitotuotteet, lähes 20 prosenttia. Yksittäisissä tuotteissa kovin piikki on nähty vehnäjauhoissa, jopa 50 prosenttia.

Elintarvikkeiden jälkeen seuraavaksi suurin, noin 1,1 prosentin vaikutus inflaation on ollut sähkön, bensan ja polttoöljyn välittömällä kallistumisella. Tässä ryhmässä kytee vielä nousupaineitakin, koska välilliset vaikutukset eivät vielä ole näkyneet julkisen liikenteen hinnoissa.

Veromuutoksillakin selvä vaikutus

Yleistä hintojen nousua ovat lisäksi vauhdittaneet kotimaiset veromuutokset. Alkoholi- ja energiaverot kiristivät inflaatiota 0,5 prosenttiyksikköä, mutta autoveromuutos helpotti sitä 0,3 prosenttiyksikköä.

Muut valtion ja kuntien maksukorotukset ovat olleet hintavaikutuksiltaan maltillisia, arvioi Lehtinen. Tilanne kuitenkin muuttuu elokuun alussa, kun voimaan tulevat terveydenhoidon ja päivähoidon maksukorotukset.

Kokonaisuudessaan kotimaista perua toukokuun inflaatiosta oli 2,4 prosenttiyksikköä. Kansainvälinen raaka-aineiden hintojen nousu, Euroopan korkojen nousu ja tuontitavaroiden hinnanmuutokset selittävät inflaatiosta vain 1,8 prosenttiyksikköä.

-Lähes 60 prosenttia toukokuun inflaatiosta oli siis kotimaista perua, summasi Lehtinen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.