Mainos

Riossa suruviikko tulvauhrien muistoksi

Brasiliassa Rio de Janeiron osavaltiossa vietetään suruviikkoa tulvien ja mutavyöryjen uhrien muistoksi. Maan historian pahin luonnonkatastrofi vei tällä viikolla lähes 570 ihmisen hengen. Työntekijät etsivät ruumiita edelleen, joten uhriluku voi kasvaa.

Suruviikko alkaa maanantaina ja sen avaa osavaltion kuvernööri Sergio Cabral.

Tulvat olivat kaikkein tuhoisimmat Serranan alueella Rio de Janeiron kaupungin pohjoispuolella. Maanvyöryt ovat jättäneet noin 14 000 ihmistä kodittomaksi. Alueella on pelätty uusia maanvyöryjä, sillä sade taukosi vasta tänään.

Nova Fribugon kaupungissa uhriluku nousi korkeimmilleen, sillä siellä kuoli lähes 250 ihmistä. Kaupungissa kärsitään edelleen muun muassa sähkön, juomaveden, ruuan ja lääkkeiden puutteesta.

Kaupungin asukas Waldecy Caetano oli onnekas, sillä hänen perheensä selvisi katastrofista hengissä.

- En menettänyt ketään, mutta ystäväni menetti tyttärensä. Toinen ystäväni kävi juuri tunnistamassa oman äitinsä kuolleena, Caetano kertoi uutistoimisto AFP:lle kouluun rakennetun väliaikaisen ruumishuoneen edustalla.

"Poliitikot haluavat köyhien kuolevan"

Tyttärensä menettänyt Marcel Ferraz da Silva syytti paikallisia poliitikkoja siitä, että he antavat köyhien rakentaa asumuksia epävakaalle vuoristoalustalle.

- He ovat korruptoituneita. He haluavat vain rahaa ja uusia autoja. He haluavat, että köyhät kuolevat, da Silva jyrisi.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff sekä kuvernööri Cabral ovat sanoneet, että tragedian laajenemista on edesauttanut se, että Serranan paikallisviranomaiset ovat sallineet laittoman rakentamisen vuoristoille. Vuoristokylien rakentaminen jyrkille vuorille heikentää maaperää ja antaa siten helpommin periksi talojen painolle.

Nova Friburgon toinen asukas Zaquequ Pereira Gonaτalves sanoi, että mutavyöryt jättivät jälkeensä täydellisen katastrofin.

- Ennen kaupunkimme oli turistikohde. Nyt se on täysin tuhoutunut.

Nova Friburgon läheisessä Terespolisissa kuoli 238 ihmistä, naapurikylässä Petropolisissa kuoli 43. Sumidouron kylässä uhriluku oli 18, kun taas Sao Josessa kuoli kaksi ihmistä.

Sadesää jatkunee

Pelastustiimit ja kylien asukkaat ovat korjanneet tulvatuhoja parhaansa mukaan. Meteorologit ovat varoittaneet, että sää saattaa pysytellä sateisena seuraavaan viikkoon saakka.

- Ennusteissa näkyy kevyttä mutta jatkuvaa sadetta. Se ei ole hyvä asia, sillä sade saattaa aiheuttaa uusia mutavyöryjä, varoitti kansallisen sääinstituutin johtaja Luiz Cavalcanti.

Cavalcanti painotti, että jatkuva sade on hyvin vaarallista, sillä vedellä ei ole paikkaa mihin virrata.

- Vesi kasautuu, kunnes maa antaa periksi veden painon alla. Sitten vesi lähtee virtaamaan vuorta alas, Cavalcanti sanoi.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.