Mainos

Rion seurantakokous riitaisissa tunnelmissa

YK:n ympäristökokous on alkanut riitaisissa tunnelmissa New Yorkissa. Euroopan maat ovat moittineet Yhdysvaltoja haluttomuudesta esittää selkeitä kasvihuonekaasujen leikkaustavoitteita. Kehitysmaat taas ovat ilmaisseet kiukkunsa kehitysavun näivettymisestä.

Kuuluisa Rion henki on hiipunut pahasti viidessä vuodessa. Rio de Janeiron ympäristö- ja kehityskonferenssissa kesäkuussa 1992 vallinnut optimisti elää enää muistoissa New Yorkin seurantakokouksessa.

Ensimmäinen seurantakokouspäivä YK-linnakkeen suojissa sujui vähemmän rakentavan keskinäisen syyttelyn merkeissä. Ensinnäkin, Euroopan maat vihjailivat terävään sävyyn Yhdysvalloille, että supervallan olisi korkea aika lyödä korttinsa pöytään kasvihuoneilmiö-pokerissa.

USA on kuitenkin sulkenut päättäväisesti korvansa eurooppaalaisten rutinoilta. Mieluusti ekomiehenä esiintyvä varapresidentti Al Gore muisti kyllä puheenvuorossaan huolestua maailmanlaajuisten ilmastomuutosten uhkasta, mutta siihen se sitten jäikin. Yhdysvallat pimittää omia esityksiään kasvihuonekaasujen vähentämisaikatauluista lähemmäs Kioton ilmastokokousta joulukuussa.

Kehitysmaat ovat muistuttaneet parempiosaisia lunastamattomista lupauksista lisätä kehitysapu-rahoja, joita ympäristönsuojeluhankkeet kaipaavat kipeästi.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.