Rion huippukokouksessa yritetään pelastaa maailma

Maapallolla ei mene hyvin: ilmasto lämpenee, luonnonvarat hupenevat, kasvi- ja eläinlajisto köyhtyy, vesipula uhkaa.

Näihin ongelmiin maailman johtajat yrittävät ensi viikolla löytää ratkaisuja. Keskiviikkona Riossa alkavan YK-kokouksen asialistalla ovat vihreä talous, kestävä kehitys ja YK:n uuden ympäristöjärjestön perustaminen.

- Pitäisi saada aikaan kansainvälinen kestävän kehityksen politiikka, jossa luonnonvaroja käytetään kestävästi, torjutaan lisääntyvät ympäristöuhat ja talousjärjestelmässä siirrytään vihreään talouteen, luettelee ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (SDP) muistutti tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että pelastusyritykset voivat jo olla myöhässä.

- Se iso kysymys on, olemmeko jo ohittaneet sen pisteen, jossa kestävä kehitys ei enää ole saavutettavissa. Onko vuosisatoja jatkunut väestön kasvun vauhdittama teollinen tuotantotapa jo tuottanut niin paljon muutoksia, lajien katoamista, myrkkypäästöjä ympäristöön, ettei kaikki ole enää korjattavissa, sitä emme tiedä. Nyt on kuitenkin viimeisiä hetkiä kääntää tämä kehitys, huomautti Tuomioja.

Suosituksia sopimusten sijaan

Rio +20 -kokoukselta ei odoteta uusia sitovia sopimuksia vaan enemmänkin yhteistä tahtotilaa, joka johtaisi lähivuosina uusiin sopimuksiin.

- 80-sivuisesta loppuasiakirjaluonnoksesta löytyvät lähes kaikki maailman asiat ainakin otsikkotasolla, mutta miten niille annetaan konkreettinen ja sitova sisältö, se on haaste, arvioi Tuomioja.

Tutkija uskoo, että jotain konkreettistakin voidaan Riossa saada aikaan.

- Toivon, että YK:n ympäristöohjelma UNEPia voitaisiin vahvistaa. Se on tällä hetkellä koulukiusattu pieni serkku yk-perheessä. Sen asemaa pitäisi vahvistaa. Neuvottelun aloittaminen valtamerten suojelusopimuksesta voi myös onnistua Riossa, arvelee tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Viisi ministeriä matkustaa Rioon

Kokoukseen odotetaan 115 valtion johtajaa ja kaikkiaan yli 40 000 osallistujaa. Tässä luvussa ovat mukana myös kansalaisjärjestöjen ja yritysten edustajat. Suomesta Rioon matkustaa viisi ministeriä ja yksi presidentti. Suomen valtuuskuntaa johtaa pääministeri Jyrki Katainen (Kok.). Ministereistä mukana ovat ulkoministerin ja ympäristöministerin lisäksi kehitysministeri Heidi Hautala (Vihr.), maatalousministeri Jari Koskinen (Kok.). Presidentti Tarja Halonen kuuluu myös Suomen valtuuskuntaan. Presidentti Sauli Niinistö ei osallistu kokoukseen, koska hän vierailee samaan aikaan Venäjällä.

- Meillä on kaikilla erittäin täydet ohjelmat ja se on ainutkertainen foorumi tehdä työtä, perustelee ulkoministeri Tuomioja valtuuskunnan kokoa.

- Varmasti sinne lähtee paljon ministereitä myös sen takia, että Suomi haluaa tavata maailman johtajia nyt, kun pyrimme YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, sanoo tutkija Antto Vihma.

Juhannusyönä selviää, mitä kokouksessa lopulta saatiin aikaan.

- Maailmaa ei pelasteta, mutta joitain askelia siihen suuntaan voidaan ottaa tai jättää ottamatta, ennakoi Vihma.

Lue myös:

    Uusimmat