Rinteen potilasvahingot käsitellään kiireellisinä

Potilasvakuutuskeskus käsittelee professori Urpo Rinteen Parkinson-lääketutkimuksiin osallistuneiden vahinkoilmoitukset keskitetysti kiireellisenä erityisprojektina. Tähän mennessä ilmoituksia on tullut kolmisenkymmentä. Tapaus on poikkeuksellinen, sillä yleensä vahinkoilmoitukset koskevat yksittäisiä hoitotoimenpiteitä.

Ratkaisuja on odotettavissa noin puolen vuoden sisällä, arvioi korvauspäällikkö Reima Palonen Potilasvakuutuskeskuksesta. Palonen osallistui Parkinson-liiton tänään Turussa järjestämään tilaisuuteen, jossa informoitiin Rinteen tutkimuksiin osallistuneita potilaita ja heidän omaisiaan. Mahdollisten korvausten määrää on Palosen mukaan tässä vaiheessa mahdotonta arvioida.

Korvauksen saaminen edellyttää, että tutkimuksen aikana on poikettu asianmukaisesta hoidosta ja se on heikentänyt potilaan terveydentilaa. Pelkästään se, että potilas ei ole tiennyt osallistuvansa lääkekokeiluun, ei Palosen mukaan riitä korvausperusteeksi.

-Potilaan tiedonsaantioikeuden loukkaaminen ei kuulu potilasvakuutuksen piiriin. Potilasvakuutuskeskus tutkii vuosittain noin 7000 vahinkoilmoitusta, joista valtaosa koskee leikkauksia.

Lääketutkimuksiin liittyviä ilmoituksia ei Palosen mukaan ole aiemmin tehty. Nyt joudutaan pohtimaan muun muassa sitä, mitä tutkimukseen suostuminen potilaan kannalta merkitsee. Myös tieteelliseen tutkimusasetelmaan ja lääkekokeiluun liittyvät kysymykset ovat uusia. Rinteen tutkimuksiin liittyviä vahinkoilmoituksia voi edelleen tehdä, vaikka tähän mennessä jätettyjen käsittely aloitetaan pikapuoliin.

-Tutkimme kaikki meille tehdyt ilmoitukset, muistuttaa Palonen.

Lain mukaan ilmoitus on tehtävä kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahinko on todettu.

Krp:n tutkinta vasta alussa

Potilasvakuutuskeskuksen lisäksi Rinteen toimia tutkii keskusrikospoliisi. Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri jättivät potilaskohtelua koskevan tutkintapyynnön kesäkuussa. Tutkintaa johtavan komisarion Teijo Ristolan mukaan työ on vasta alussa.

-Parhaillaan selvitämme, kuinka suurta joukkoa tutkinta koskee. Tutkintaryhmä harkitsee, onko syytä lähettää kirje kaikille Rinteen tutkimuksiin osallistuneille. Muutamat ovat jo ottaneet yhteyttä poliisiin oma-aloitteisesti.

Ristola toivookin lisää yhteydenottoja. Hän epäilee, että selvitettäväksi tulee satoja tapauksia. Potilaskertomukset tutkitutetaan asiantuntijoilla, jotka valitaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen avustuksella. Ristola ei pidä Rinteen tapauksen tutkintaa kovin poikkeuksellisena krp:n työssä.

-Erikoista on se, että asianomistajia on paljon. Lisäksi salassapitosäännökset tulevat korostuneesti esille, koska on kysymys terveydentilaan liittyvistä asioista.

Tutkinnan valmistuminen vie Ristolan mukaan "suhteellisen pitkän ajan".

Vahinkoilmoitusten käsittely Potilasvakuutuskeskuksessa ei korvauspäällikkö Palosen mukaan ole riippuvainen krp:n tutkinnasta. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että tutkinnassa tulee esille jotakin, jonka perusteella korvauspäätöksiä joudutaan myöhemmin tarkastelemaan uudelleen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat