Mainos

Rinteen potilaiden kohtelu poliisin tutkittavaksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Turun yliopisto ovat jättäneet poliisille tutkintapyynnön tutkimusrahojen väärinkäytöstä vankeuteen tuomitun Urpo Rinteen potilaiden kohtelusta.

Tutkimusrahojen väärinkäytöstä vankeuteen tuomitun emeritusprofessori Urpo Rinteen potilaiden kohtelu tulee poliisin tutkittavaksi.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Turun yliopisto ovat jättäneet yhteisen tutkintapyynnön, jossa poliisia pyydetään selvittämään, ovatko Rinteen tutkimustoiminnan mahdolliset virheet aiheuttaneet 44 potilaalle terveydellistä haittaa tai muita henkilövahinkoja.

Tutkimuksiin osallistui kaikkiaan 690 potilasta. Poliisille osoitetun tutkimuspyynnön piiriin kuuluu noin 30 vuosina 1979-2000 toteutettua lääketutkimusta.

Tutkimuspyynnön esittämiseen on päädytty selvitysmies, professori Heikki Teräväisen selvityksen perusteella. Hän tutki sairaanhoitopiirin ja Turun yliopiston toimeksiannosta epäilyjä, joiden mukaan Rinteen suorittamissa Parkinson-taudin lääkehoitotutkimuksissa potilaat eivät olisi saaneet asianmukaista kohtelua, mm. hoidon antaminen on saattanut viivästyä.

Hoitoa saatettiin lykätä tutkimuksen takia

Selvityksen perusteella sairaanhoitopiiri ja yliopisto epäilevät, että Rinne viivytti joissakin tapauksissa hoidon aloittamista, jotta potilas saataisiin myöhemmin alkavaan lääketutkimukseen. Hoidon aloittamista on voitu viivästyttää monien syiden takia. Tällaisia ovat saattaneet olla mm. potilaan oma toivomus, tutkijan omat aikataulut tai lääketeollisuuden kyky toimittaa tutkimuslääkkeitä.

Rinne on selvityksen mukaan ilmeisesti hoitanut potilaitaan tavanomaisen Parkinson-taudin hoitokäytännön mukaan. Selvitysmiehen mukaan joissakin tapauksissa tutkimuslääkkeiden käyttö olisi pitänyt lopettaa, ja esimerkkinä hän mainitsee psykoosiin menneet potilaat. Teräväisen mukaan Rinne ei aina kiinnittänyt riittävää huomiota tutkimuspotilaidensa muihin sairauksiin kuten korkeaan verenpaineeseen.

Selvitysmies arvioi monet Rinteen vastuulla olleet potilaskertomukset niin puutteellisiksi, että useimpien potilaiden jälkihoidon asianmukaisuutta on vaikea arvioida.

Potilaiden maksut palautettu

Turun yliopistollinen keskussairaala on palauttanut oma-aloitteisesti potilaille heiltä tarpeettomasti perityt poliklinikkamaksut. Maksuja palautettiin 239 potilaalle yhteensä noin 75 000 euroa. Rinne oli maksattanut tutkimuskäynnit potilailla, vaikka lääketieteelliseen tutkimukseen osallistuvan henkilön ei tarvitse niitä maksaa.

Rinne tuomittiin joulukuussa 4 vuodeksi vankeuteen törkeinä petoksina ja virka-aseman väärinkäyttämisinä tehdyistä tutkimusrahojen väärinkäytöksistä. Lisäksi hän joutui maksamaan korvauksia yhteensä 8,5 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)


(Kymmenen uutiset 12.06.2002.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.