Rinteelle luvassa hikinen alku – 1. eurokokous ennen juhannusta

SDP:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä on kolme viikkoa aikaa omaksua keskeiset eurokysymykset ja linjata puolueensa tavoitteet minihallitusneuvotteluihin.

Juhannusviikolla 19. kesäkuuta Rinteen pitäisi jo osallistua euroryhmän kokoukseen Luxemburgissa. Kokouksessa käsitellään tärkeitä kysymyksiä: Euroryhmän ja päivää myöhemmin EU-maiden valtiovarainministereiden on tarkoitus keskustella muun muassa vakaus- ja kasvusopimuksen toteutumisesta eli siitä, minkälaisia talouspolitiikan suosituksia jäsenvaltioille annetaan. 

Vaikea kysymys Kreikan lainaehtojen helpottamisesta on tulossa käsittelyyn aikaisintaan heinäkuussa. Tällöin kantaa on otettava siihen, hyväksyykö Suomi sen, että Kreikan laina-aikoja pidennetään tai korkoja leikataan. Lainojen anteeksiannosta ei välttämättä keskustella.

Valtiovarainministeri saa eurokokouksia varten paljon tukea ministeriönsä virkamiehiltä. Yleisen arvion mukaan kokouksissa pärjää, kunhan puhuu ymmärrettävää englantia.

Rinteelle on joka tapauksessa tulossa hikinen alku, sillä eurokokousten kanssa samalla tai seuraavalla viikolla hallitus aloittaa työnsä uuden pääministerin johdolla. Minihallitusneuvotteluissa Rinteen odotetaan puolustavan ajatustaan suunniteltua laajemmasta elvytyspaketista. 

Lue myös:

    Uusimmat