Rintasyöpäseulonnat laajenevat

Ohjelmaan otettavien sikiöseulontojen ei uskota aiheuttavan lisäkuluja, koska rintasyöpäsairastavuuden arvellaan vähenevän.

Valtakunnalliset rintasyöpäseulonnat laajenevat asteittain 60-69-vuotiaiden ikäryhmään. Myös raskauden aikaiset seulonnat otetaan mukaan valtakunnalliseen seulontaohjelmaan. Hallitus antoi torstaina asetuksen, jonka tavoitteensa on yhtenäistää kirjavia seulontakäytäntöjä ja parantaa seulontojen laatua.

Asetus tulee voimaan jo vuoden alusta, mutta sikiöiden rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien seulonnoille jää kolmen vuoden siirtymäaika. Rintasyöpäseulontoihin kutsutaan uusista ikäluokista aluksi vuonna 1947 ja sen jälkeen syntyneet. Osa kunnista tarjoaa näitä seulontoja 60-69-vuotiaille jo nyt.

Tutkimusten mukaan yli 50-vuotiailla seulontaan kutsutuilla naisilla on noin viidenneksen vähemmän rintasyöpäkuolemia kuin niillä, joita ei kutsuta seulontaan. Seulonta tunnistaa 60-69-vuotiaiden rintasyövistä suuremman osan kuin 50-59-vuotiaiden syövistä. Yli 60-vuotiaiden seulonnassa tulee myös vähemmän turhiksi osoittautuvia syöpäepäilyjä kuin nuoremmilla ikäluokilla.

Sikiöseulontojen vapaaehtoisuutta korostetaan

Suomessa on tehty sikiöseulontoja melko laajasti tähänkin asti, mutta menetelmät ovat olleet hyvin kirjavia Stakesin vuonna 1999 antamista suosituksista huolimatta.

Asetuksen mukaan kaikille raskaana oleville tarjottaisiin mahdollisuutta varhaisraskauden yleiseen ultraäänitutkimukseen, johon voidaan yhdistää sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulonnan ultraääniosuus. Varsinaiset kromosomipoikkeavuuksien ja vaikeiden rakennepoikkeavuuksien tunnistamiseksi tehtävät seulonnat järjestetään niitä haluaville äideille ensisijaisesti varhaisraskauden yhdistelmäseulalla.

Asetuksessa korostetaan sikiöseulontojen vapaaehtoisuutta. Päätöksen pitää olla tietoinen päätös ja ennen sitä on odottavalle äidille annettava riittävästi tietoa sekä seulonnasta että siihen mahdollisesti liittyvistä haitoista ja seurauksista.

Myös seulonnan laatua ja siihen mahdollisesti liittyviä haittoja on seurattava suunnitelmallisesti. Tietoa on kerättävä mm. siitä, kuinka paljon oikeita ja vääriä positiivisia ja negatiivisia tutkimustuloksia seulonnasta on saatu. Myös kaikista potilasvahingoista ja komplikaatioista on pidettävä tarkkaa kirjaa.

Ohjelmaan otettavien sikiöseulontojen ei uskota aiheuttavan lisäkuluja, koska sairastavuuden katsotaan vähenevän. Rintasyöpäseulonnoista tulee kunnille vuonna 2008 noin 1,6 miljoonan euron lisäkustannukset, joista valtionosuus on 545000 euroa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat