Rintamakarkuruus yleistyy Syyrian armeijassa - sotilaat eivät halua ampua siviilejä

- Armeijan pitää puolustaa maataan sodan aikana, mutta ei ryhtyä tappamaan omaa kansaansa, veljiään ja perhettään. Omatuntoni on puhdas, nyt kun minun ei tarvitse tappaa ihmisiä.

Näin perustelee 21-vuotias Syyrian armeijan sotilas sitä, miksi hän karkasi osastostaan ja loikkasi pakoon Turkin puolelle. Sotilaan mukaan viimeinen pisara olivat alkukevään tapahtumat Deraan kaupungissa, mistä presidentti Bashar al-Assadin vastaiset mielenosoitukset alkoivat.

Sotilaan mukaan heille kerrottiin, että mielenosoittajien joukkoon olisi soluttautunut aseistettuja taistelijoita, jotka ampuvat sekä siviilejä että sotilaita. Totuus oli toinen.

- Olimme aluksi innokkaita taistelemaan. Uskoimme tarinan, mutta emme enää Deraassa. Siellä näimme, että asemiehet olivatkin valtion suojeluksessa.

- Meidät pakotettiin tulittamaan mielenosoittajia. Ammuin ilmaan, seiniin, maahan, vain siksi jotta muut näkisivät että olin käyttänyt ammuksia.

21-vuotias sotilas ei ole yksittäistapaus. Syyrian opposition ja aktivistien mukaan rintamakarkuruus yleistyy nopeasti, ja jopa korkea-arvoisia upseereita on paennut rajan yli Turkkiin. Syy on sama - sotilaat eivät halua ampua siviilejä.

Alkuviikolla julkisuuteen astui myös Vapaiden upseerien liike -niminen ryhmä, joka vaati armeijaa päättämään viikon sisällä, kenen puolella se haluaa olla.

Armeijan kahtiajako enteilisi sisällissotaa

Karkurien kokonaismäärää ja upseeriliikkeen todellista merkitystä on liki mahdoton tietää, sillä karkurit eivät yleensä halua tulla julkisuuteen koston pelossa. Lisäksi kansainvälisen median työskentelyä Syyriassa on raskaasti rajoitettu.

Karkurit ovat kuitenkin vakava huolenaihe Syyrian hallitukselle, sillä juuri armeijaa on pidetty johdon vankkumattomimpana tukijana: sen johtopaikat ovat presidentille uskollisten alaviittivähemmistön edustajien hallussa ja myös eliittiyksiköt koostuvat alaviiteista. Mielenosoittajat puolestaan ovat enimmäkseen sunneja.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että armeijan kahtiajako voisi johtaa veriseen sisällissotaan.

-Jos sotilasyksiköitä tosiaan siirtyy protestoijien puolelle, on Assadilla käsissään aivan eri mittakaavan kapina. Se voi johtaa siihen, että hallinto alkaa käyttää yhä brutaalimpia otteita. Se voi olla käännekohta, joka vie Syyrian lähemmäs sisällissotaa, sunnien ja alaviittien täysimittaista konfliktia, varoitti Lähi-itä-ekspertti Mohamad Bazzi jo kesäkuun alussa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat