Rinne: Viime viikkojen tapahtumat puhuttu halki

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä työväenliikkeen suurin virhe on ollut se, että turhautumisen on annettu johtaa passivoitumiseen.

Rinne suomi työväenliikkeen ja SDP:n heikentynyttä kannatusta vappupuheessaan Helsingissä Hakaniementorilla.

– Tuo passivoituminen näkyy äänestysprosentin laskuna. Se näkyy puolueiden jäsenmäärien kehityksessä. Se näkyy kyselyissä ja kuuluu kentällä, Rinne luetteli. 

Passivoituminen näkyy hänen mukaansa myös protestiliikkeiden ja populismin suosion nousuna.

SDP-johtaja sivusi puheessaan myös viime päivinä käytyä vilkasta keskustelua hänen ja entisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen huonoista väleistä. Viime viikkojen tapahtumat on Rinteen mukaan "puhuttu halki ja selvitetty" ja "puolue käy uudistustyöhön yhtenä joukkona".

Vaalitappion taustalla on Rinteen mielestä se, ettei puolue ole pystynyt vastaamaan ihmisten kasvaneeseen epävarmuuteen.

– Huoli omasta työpaikasta, huoli lapsen tarhapaikasta, huoli oman vanhemman hoivasta. Me emme ole pystyneet vastaamaan tähän kasvaneeseen epävarmuuteen. 

Rinne siteerasi puheensa lopuksi Muumipappaa.  

– Luultavasti myrskyjä on vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu, Rinne lausahti.  

Työn muuttuminen tappioputken taustalla

Varapuheenjohtaja Antti Lindtman selitti SDP:n tappioputkea työn muutoksella. Ihmiset odottavat hänen mielestään työväenpuolueelta vastauksia tilanteessa, jossa työ on muuttanut muotoaan.

– Työttömyys on korkealla ja epätyypillisten työsuhteiden sekä pakkoyrittäjien määrä on lisääntynyt.  

SDP:n pitää hänestä uudistua "kaikilla tasoilla" ja tehdä johdonmukaista politiikkaa. 

– Emme me ehdoin tahdoin hallitukseen tyrkyttäydy, mutta emme myöskään aio jättäytyä vapaaehtoisesti oppositioon, Lindtman summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat