Rinne: Veronkevennykset pitää kohdistaa pieni- ja keskituloisille

Tulevan hallituksen tärkein tehtävä on saada Suomen talous nousuun. Siksi tässä taloustilanteessa on tärkeää tukea tavallisen ihmisen ostovoiman kehitystä. Samalla verotusta pitää kehittää oikeudenmukaisesti. Valtiontalouden oikeudenmukainen tasapainottaminen edellyttää myös valtion tulojen lisäämistä.

SDP haluaa keventää pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. Työkaluna voidaan hyödyntää työtulo- ja eläkevähennyksen korottamista samaan tapaan, kuin tämän vuoden budjetissa tehtiin. Tuloveroratkaisut on sidottava työmarkkinaratkaisuun, ja niiden tarkka suuruus on sovitettava sen kanssa yhteen. Lähtökohtana on pidettävä, että alle 40 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotusta voidaan keventää.

SDP on sitoutunut jatkamaan julkisen talouden välttämättömiä sopeutustoimia seuraavalla vaalikaudella. Talouskasvu ja rakenneuudistukset eivät yksin riitä taittamaan velkaantumista. Siksi tarvitaan myös sopeutustoimia. SDP on valmis päättämään seuraavan hallituskauden alussa 3 miljardin sopeutuksesta valtiontalouteen. Lisäksi hallituskauden puolivälissä on valmius päättää 1 miljardin lisäsopeutuksesta, jos kehitys sitä vaatii.

Koko sopeutusta ei voi toteuttaa säästöin ja leikkauksin. Tavallisten ihmisten käyttämät palvelut, kuten päiväkodit, koulut, terveyskeskukset ja vanhustenhoito, on turvattava. Siksi osa sopeutuksesta on hoidettava leikkausten sijaan keräämällä valtiolle lisää tuloja. Vain niin voidaan varmistaa taakan jakaminen oikeudenmukaisella tavalla.

SDP on linjannut, että verotuloja on kerättävä seuraavan hallituskauden aikana 1 miljardi lisää.  Veropolitiikan johtavana periaatteena on, että verot asetetaan maksukyvyn mukaan. Siksi suurituloisten veroja voidaan maltillisesti nostaa.

Yli 70 000 euroa ansaitsevien ansiotuloveroa voidaan korottaa maltillisesti. Lisäksi olemme valmiita vahvistamaan pääomatuloverotuksen progressiota esimerkiksi yli 60 000 euron pääomatuloilla ja karsimaan osinkoverotuksen huojennuksia. Näillä muutoksilla, jotka olisivat vielä varsin kohtuullisia, voitaisiin saada yli 300 miljoonaa lisää verotuloja oikeudenmukaisella tavalla.

Loput miljardin verotulojen lisäyksestä saadaan kasaan ympäristö- ja haittaverotusta maltillisesti nostamalla sekä tehostamalla harmaan talouden torjuntaa.

Veropolitiikan toteutuksessa tärkeintä on pitkäjänteisyys ja muutosten ennakoitavuus. Tällä hallituskaudella paikoin nähty poukkoilevuus on yrityksille ja ihmisille myrkkyä. Kaikki veromuutokset on siksi valmisteltava huolellisesti, asiantuntijoita kuunnellen. Yksittäisten parametrien lukkoon lyöminen kokonaisuudesta irrallaan ei ole viisasta.

SDP on valmis keskustelemaan veropolitiikan yksityiskohdista avoimesti, kunhan verolinjaan sisältyvä perusperiaate säilyy: verotusta kehitetään oikeudenmukaisesti. Myös toisenlaisia näkemyksiä on muiden puolueiden toimesta esitetty. Sellaisia, joissa pieni- ja keskituloiset oltaisiin asettamassa rikkaiden verohuojennusten maksajiksi leikkausten tai kulutusverojen kiristyksen kautta. Kansalaisten on näissä vaaleissa arvioitava, kummalle verolinjalle he antavat tukensa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja