Rinne puolustaa sananvapautta: "Suomessa voi kirjoittaa sanomalehtien mielipidepalstoilla, että pääministerin tai presidentin toiminta ei miellytä"

SuomiAreenan arvopuhe 36:40
Arvopuheissa kuultiin tiistaina Jussi Halla-ahoa, Li Anderssonia ja Antti Rinnettä.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne korostaa oikeusvaltioperiaatteen merkitystä hyvinvoinnin rakentamisessa. 

SuomiAreenassa Porissa pitämässään arvopuheessa Rinne totesi, että oikeusvaltioperiaate on arvo, joka mahdollistaa länsimaisen demokratian muut arvot, vapauden, sananvapauden, ihmisarvot ja jakamattomat ihmisarvot.

Oikeusvaltioperiaateeseen kuuluu olennaisena osana myös sananvapaus ja se, että valtaa pitäviä saa arvostella, Rinne muistutti.

– Suomessa voi kirjoittaa sanomalehtien mielipidepalstoilla, että pääministerin tai presidentin toiminta ei miellytä. Tämän voi tehdä ilman pelkoa tai huolta. Ainoa, mitä Suomessa voi tapahtua on, että pääministeri tai presidentti kirjoittaa saman lehden mielipidepalstalla vastineen.

Vihapuhe ja loukkaaminen ovat asia erikseen

Sananvapauteen kuuluu kuitenkin myös vastuu, Rinne muistuttaa.

– Toista ei saa loukata eikä se oikeuta vihapuheeseen tai rikoksiin.

Rinne pohti myös, mitä tapahtuu, jos oikeusvaltioperiaatteesta luovutaan.

– Vastaus on ilmeinen. Ei mitään hyvää.

– Meillä on historiassa esimerkkejä kauheuksista ja rikoksista, kun totalitarismi on syrjäyttänyt oikeusvaltioperiaatteen. Kun näin käy, ihminen joutuu mielivaltaisen kohtelun uhriksi.

– Mitä vahvempi oikeusvaltio, sitä vahvemmat yksilön oikeudet. Mitä demokraattisempi yhteiskunta, sitä vapaampi on ihminen.

Lue myös:

    Uusimmat