Mainos

Rinne povaa hallitukselle ongelmia soten vuoksi – "Ei ole järkeä rikkoa toimivia järjestelmiä"

SDP:n puheenjohtajaehdokkaat moittivat hallitusta sote-uudistuksesta.

Istuva puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustajat Timo Harakka sekä Tytti Tuppurainen ovat huolissaan julkisten palvelujen tulevaisuudesta, kun yksityisten yritysten rooli kasvaa valinnanvapauden laajentumisen vuoksi.

Rinne sanoi, että hallitus voi joutua vielä soten vuoksi perustuslaillisiin vaikeuksiin. Hän painotti, etteivät ihmisten verorahat saa valua yritysten voitoiksi.

– Tässä voi tulla vastuuseen, rahaan ja vallankäyttöön liittyviä ongelmia, Rinne sanoi Kuopiossa, jossa puheenjohtajakandidaatit aloittivat tänään maakuntakierroksensa.

Hän ennakoi, että hallitus voi ajautua kriisiin puolen vuoden sisällä tai jopa kaatua.

Rinteen mukaan SDP ei purkaisi hallituksen sote-uudistusta täysin, jos pääsisi valtaan. Asiassa mentäisiin SDP:n oman mallin pohjalta, mutta tähän asti tehtyjä suunnitelmia voitaisiin hyödyntää soveltuvin osin.

– Ei ole järkeä rikkoa nykyisiä toimivia järjestelmiä. Meillä ei ole yrityksiä vastaan mitään, mutta julkisen sektorin pitää päättää palveluista.

Harakka: Loppu Suomen yksityistämiselle

Tytti Tuppuraisen mielestä hallituksen sote-linjaukset jättivät monia kysymyksiä avoimeksi. Hän sanoi, että uudistusta olisi pitänyt valmistella parlamentaarisesti, mutta hallitus halusi pitää pallon itsellään yhteistyön sijaan.

– Yksityisille palveluille on paikkansa, mutta toimivien julkisten palvelujen yhtiöittämiselle ei ole perusteita, hän sanoi.

Tuppurainen lisäsi, että sosiaalipalveluista on puhuttu sote-keskustelussa aivan liian vähän.

Timo Harakka oli vastaehdokkaiden kanssa samoilla linjoilla. Hän uskoo, että jos hallitus jatkaa vallassa myös ensi kaudella, loputkin julkiset palvelut markkinaehtoistetaan.

Hän toivoi, ettei hallitus tekisi tällä kaudella ”mitään peruuttamatonta”. Jos SDP pääsee valtaan, tähän asti tehdystä työstä voidaan hänen mukaansa hyödyntää jotain elementtejä.

– Suomen yksityistämiselle pitää saada stoppi.

Harakan mielestä SDP sai rakennettua oman sote-mallinsa liian myöhään, minkä vuoksi uudistus pitäisi toteuttaa jonkin muun mallin pohjalta. Hän sanoi, että SDP:n malli oli vanhentunut jo syntyessään.

– Se oli meillekin vaikea harjoitus, jossa oli sisäisiä erimielisyyksiä, Harakka taustoitti.  

3:10

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.