Mainos

Rinne ottaa kantaan "vaunugateen": Ennakkoluulojen lietsominen vastuutonta

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne kirjoittaa puolueen nettisivuilla julkaistussa kommentissaan siitä, mitä ennakkoluulojen lietsomisella voidaan aiheuttaa.

Rinne ottaa esimerkiksi viikolla velloneen keskustelun maahanmuuttajien toimeentulotuesta.

Kohu sai alkunsa, kun kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma ihmetteli viikko sitten Länsiväylässä, miksi "maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja”.

Kauma kertoi törmäävänsä usein kentällä ajatuksiin, joiden mukaan kaikissa kulttuureissa ei hyväksytä kierrättämistä ja että maahanmuuttajilla olisi sosiaalitoimen maksamia design-vaunuja.

Eilen Kauma jatkoi keskustelua sosiaaliavun perusteista Helsingin Sanomien haastattelussa. Kauma lopettaisi kokonaan sen sosiaalitoimen avustuksen,  jolla lastenvaunuja ostetaan.

Rinne kirjoittaa kommentissaan, että poliitikkojen täytyisi puuttua keskusteluun ennakkoluulojen toppuuttelijoina.

– Ennakkoluulojen lietsomisesta jotakin ihmisryhmää vastaan ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Sen sijaan tiedämme, miten helposti erityisesti vähemmistöihin kohdistuvat perättömät väitteet muuttuvat sitkeiksi ennakkoluuloiksi, ja miten helposti ennakkoluulot luovat vihaa, ja miten helposti viha voi muuttua teoiksi, Rinne kirjoittaa.

– Jokainen voi miettiä miltä tuntuisi istua työpäivän jälkeen bussissa tai metrossa ja kuunnella muiden matkustajien ilkkuvan lastenvaunujen tai kenkiensä hintaa. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuisi tulla leimatuksi ”sosiaalipummiksi” pelkän ihonvärin takia. Harvemmin näiden jahtaajien ja haukkujien mielessä kuitenkaan käy haluammeko elää yhteiskunnassa, jossa joillekin tapahtuu niin? 

Rinne kertoo tuntevansa ihmisiä, jotka ovat saaneet avustusta muun muassa lastenvaunuihin.

– Minunkin työkaverini on saanut "sossusta" rahaa lastenvaunujen ostoon. Nuori perhe tarvitsi sellaiset, eikä tuolloin omat rahat riittäneet. Tätä varten hyvinvointiyhteiskunta on luotu: se tukee kun tukea tarvitsee ja auttaa takaisin jaloilleen. --- Työkaverini perhe sai tarvitsemansa avun ja lapsesta varttui fiksu aikuinen ja hyvä veronmaksaja. 

Rinteen mukaan yhteiskunnassa pitäisi puhua aivan muista asioista kuin siitä, kenelle myönnetään hienoimmat lastenvaunut.

– Tiedämme, että maahanmuuttajat eivät saa kantasuomalaisia parempia etuja sosiaalitoimistosta. Se keskustelu on syytä lopettaa ja sitä lietsoneiden on syytä pyytää anteeksi. Eri ryhmien vastakkainasettelun sijaan voidaan pohtia koko sosiaaliturvaa, Rinne kirjoittaa.

– Saavuttaako tukia kaikki sitä tarvitsevat? Ovatko edut oikein mitoitettuja ja tapa jolla ne myönnetään perusteltu? Miten sosiaaliturvan piiriin pääsisivät myös tukea tarvitsevat, jotka tällä hetkellä jäävät sen ulkopuolelle? Yksinyrittäjät, pätkätyöläiset, eri tavoin vajaatyökykyiset? Siinä on aiheita, joista oikeasti kannattaa keskustella.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.