Mainos

Rinne hallitusohjelmasta: Vaikutukset näkyvät jo syksyllä

Hallitusohjelmaan tehdyt päätökset näkyvät nopeimmillaan jo ensi syksynä, arvioi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.). 

Hallitus sopi minineuvotteluissaan 1,1 miljardin euron kasvu- ja työllisyyspaketista. Työn verotus kevenee 410 miljoonaa euroa. Hallitus sopi myös edistävänsä liikennehankkeita, kuten Pisara-rataa Helsingissä, länsimetroa Espoossa ja Tampereen kaupunkiraitiotietä. Myös asuntojen peruskorjaukset saavat lisää rahaa. 

– Tässä paketissa on osa sellaista, joka näkyy nopeastikin, ensimmäiset jopa ensi syksynä. Osa on sitten sellaista, joka näkyy tulevien vuosien aikana. Tavoitteena paketissa on ollut, että päästään nopeasti liikkeelle ja toisaalta saadaan sitten pitkäaikaisvaikutusta ja korjausvelkaa vähennettyä suomalaisessa yhteiskunnassa, Rinne sanoi MTV:n Kymmenen uutisissa.

Oppositio on syyttänyt, että nyt tehdyillä velanottopäätöksillä hallitus sitoi myös seuraavan hallituksen kädet. Rinteen mukaan päätöksiä on kuitenkin tehtävä.

– Joskus hankkeet pitää pistää käyntiin ja nyt päätettiin, että pistetään näitä hankkeita käyntiin. Tämä on itseasiassa ihan perinteinen tapa toimia, että tehdään päätöksiä ajassa ja sitten ne vaikuttavat toistenkin päätösten tekoon. 

Hallitusohjelmassa sovittiin lisäksi, että pienituloisten lapsiperheiden asemaa tuetaan verovähennysjärjestelmän muutoksilla, joiden kustannusvaikutus on vuositasolla 70 miljoonaa euroa.  

– Lähtökohta oli se, että saadaan kotimaista kysyntää lisättyä ostovoiman kautta. Nyt arvioitiin, että tällä ratkaisulla ostovoimaa saadaan tehokkaimmin käyntiin.

Hallitus ei ottanut kantaa sotilasliitto Natoon: ohjelmassa mainitaan vain Nato-kumppanuus muiden turvallisuusjärjestöjen listan jatkeena. Rinteen mukaan tämä johtuu siitä, että Nato ei ole millään tavalla ajankohtainen kysymys. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.