Mainos

Rinne: Hallitus olisi tarvinnut oikeudenmukaisuuden kädenjäljen

Hallitustunnustelija Juha Sipilä on nyt valinnut neuvotteluihin osallistuvat puolueet. Halukkuutta lähteä SDP:n viitoittamalle tielle kohti kestävää vientivetoista kasvua ja eriarvoisuuden vähentämistä ei nyt löytynyt. Porvarihallituksen ohjelmasta ei luultavasti helpotusta kovaa työtä tekeville perheille, opiskelijoille tai eläkeläisille hevin löydy.

SDP oli valmis osallistumaan hallitukseen, mikäli eriarvoisuuden vähentäminen ja vientivetoisen kasvun aikaansaaminen näkyvät vahvasti hallitusohjelmassa. Nyt edessä on syvien leikkausten tie.

Olisi tärkeää, että kovia lupauksia antaneet ottavat nyt vastuulliset asemat. Äänestäjille annetut lupaukset veronalennuksista ja Suomen eurolinjan muuttamisesta pitää myös pystyä lunastamaan. Molemmissa asioissa valtiovarainministerin salkku on keskeinen. Sen pitäisi kuulua toisiksi suurimmalle puolueelle.

Hallituspohja ei myöskään lupaa hyvää työelämän kannalta. Työelämää ei kehitetä kurjistamalla. Työnantajat ovat ajaneet yhteiskuntasopimusneuvotteluissa työaikaan merkittävää pidennystä. Se olisi käytännössä leikkaus palkasta - eli leikkaus niiltä, jotka jo nyt omalla työllään pitävät hyvinvointivaltiota pystyssä.

Päinvastaisiakin ehdotuksia on. Torstaina saimme tietää, että nollatyösopimusten kieltoa ajava Operaatio Vakiduuni -kampanja on saanut vaadittavat 50 000 nimeä kansalaisaloitteensa taakse.

Ensinnäkin kampanja on oikealla asialla. Kymmenet tuhannet suomalaiset haluaisivat tehdä enemmän töitä, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Pahimmillaan yhdellä työntekijällä voi olla useita nollasopimuksia eikä silti tarpeeksi töitä vuokran maksuun tai perheen elättämiseen.

Toiseksi kampanja antaa hyvää suuntaa politiikan tekemisen uudistumiselle. Siinä on mielestäni tavoitettu jotain oleellista uusien, aiemmin passiivisten ihmisten aktivoinnin suhteen. Selkeä konkreettinen teema, joka on kiinni arjessa, erilaisia tapoja osallistua, tähdäten yhteen maaliin. Mukana paitsi pitkän linjan aktiiveja, myös aivan uusia ihmisiä, joita ei nähtäisi ammattiosaston keilaillassa. Kun projekti on onnistuneesti maalissa, suunnattaisiin kohti uutta tavoitetta.

SDP tarjoaa porvarihallitukselle oikeudenmukaisen vaihtoehdon ja uudistamalla omaa työtään tuo sen vaihtoehdon entistä lähemmäs ihmisten arkea.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.