Riku Nieminen uudesta aluevaltauksesta: Emme osanneet nauttia

Riku Nieminen on ollut monenlaisissa tv-ohjelmissa, näytelmissä ja elokuvissa mukana, mutta musiikkielokuva oli hänellekin uusi genre.

Näyttelijä-muusikko Riku Nieminen näyttelee yhtä pääosista perjantaina ensi-iltansa saavassa Ollaan vapaita -musiikkielokuvassa.

– Tosi hyvät fiilikset kyllä. Yllättyin tosi positiivisesti ensimmäisestä viidestä minuutista lähtien, että miten soljuvasti musa ja draama menevät yhteen koko leffan ajan.

Musiikkimiehenä Riku Nieminen luonnollisesti nautti musiikkielokuvan tekemisestä.

– Olimme esimerkiksi studiossa äänittämässä lauluosuuksia, oltiin buukattu kaksi tuntia, mutta olimmekin lopulta kahdeksan tuntia. Vähän innostuttiin, Nieminen kertoo nauraen.

– Olin aika ainutlaatuisessa tilanteessa, kun pääsin tekemään töitä samalla sekä musiikin että näyttelemisen parissa. Sitä ei oikein edes osannut arvostaa kuvaustilanteissa.

Oskari Sipolan ohjaama Olemme vapaita -elokuva oli uusi aluevaltaus koko työryhmälle.

– Sitä ei osattu oikein arvioida, että miten onnistuttiin. Emme osanneet nauttia. Kun on tehnyt paljon tv-, draama-, viihde- ja teatteriproggiksia, siinä aistii jo tehdessä, että nyt tämä toimii. Mutta tätä elokuvaa tehdessä huomasi usein miettivänsä, että ’mitenhän se oikein meni’.

– En ole itse nähnyt ihan hirveästi musiikkielokuvia tai musikaaleja. Tavallaan ne kuitenkin puoltavat paikkaansa. Suomen kokoisesta maasta löytyy tosi paljon ammattitaitoa ja visioita tehdä musiikkielokuvaa.

Edessä kunnon loma

Riku Nieminen kuvaa tällä hetkellä kotimaisen, vuosina 1966–1979 toimineen legendaarisen Love Records -levy-yhtiön syntyvaiheista kertovaa elokuvaa.

– Love Records oli järkyttävän tuottelias ja älyvapaa proggis. Se yhtiö julkaisi käsittämättömän määrän pitkäsoittoja ja seiskatuumaisia olemassaolonsa aikana.

– Yksi tv-proggis on tulossa syksyllä, mutta se on vielä hys hys -hommia. Teen pari stand up -keikkaa ja syyskuussa pidän todella pitkästä aikaa kunnon loman. Olen kolme viikkoa tulosvastuuttomalla lomalla ja pyhitän perheelle vähän enemmän aikaa.

Nieminen piti viikon verran lomaa kesällä, mutta sekin meni tavallaan työn merkeissä.

– Tein kotona remonttia. Se on toisaalta kuitenkin eri asia kuin mitä tekee ammatikseen. Siinä jäi se luova työ hetkeksi sivuun. Vaikka toisaalta remontin tekeminen on sekin luovaa puuhaa!

Musiikkihommat pitävät Riku Niemisen kiireisenä. Hän on jatkanut Sokanen Productions -yhtiönsä kautta musiikin tuottamista.

– Serot-nimiseltä elektroduolta olemme julkaisseet deep house -nitkutusta pari singleä digitaalisesti, sellaista mitä tuolla klubeilla kuulee. Se on hyvin erilaista kuin Ele, jolta julkaistiin levyllinen Eino Leinon runoihin sävellettyä musiikkia, ja toisaalta paljon minimalistisempaa kuin oma bändini King.

Katso alta Ollaan vapaita -musiikkivideo.


Lue myös:

    Uusimmat