Mainos

Riksbankenin Bäckström: Kruunu jatkaa kelluntaa

Ruotsi jatkaa kruunun kellutusta eikä liity Euroopan valuuttakurssijärjestelmään, ellei maan poliittinen mielipideilmasto muutu huomattavasti nykyisestä, sanoi Riksbankenin pääjohtaja Urban Bäckström tänään Helsingissä.

Ruotsin keskuspankilla on Bäckströmin mukaan valmius toteuttaa liittymisen edellyttämät ratkaisut vuoden kuluessa, mikäli poliittinen päätös liittymisestä tehdään. Tässä vaiheessa on mahdotonta arvailla aikatauluja mahdolliselle liittymiselle Ermiin tai Erm II:een, hän sanoi.

Bäckström arvioi alhaisen inflaation politiikan palauttaneen luottamuksen Ruotsin rahapolitiikkaan. Se taas on avainasemassa talouspolitiikan onnistumisen kannalta. Nyt Ruotsin reaalitalous kehittyy vakaasti ja inflaatio on alhainen, mainitsi hän.
-Vaikka Ruotsi ja muut Pohjoismaat ovat valinneet erilaiset valuuttapoliittiset linjat, niin talouspolitiikan tavoitteet ovat pitkälti samat, sanoi Bäckström Suomen Pankissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. EU:n valuuttajärjestelmän ulkopuolella olemisesta Ruotsi maksaa hänen mukaansa hinnan hieman manner-Eurooppaa korkeamman korkotason muodossa.

Teollisuuden ja työnantajien keskusliitossa tänään Ruotsin Emu-politiikasta puhuessaan Bäckström rauhoitteli Suomessa esitettyjä epäilyjä kruunun kurssikehityksestä Ermin ulkopuolella. Hän viestitti, ettei Ruotsi etsi valuuttakurssipolitiikalla hyötyä itselleen.
-Talouspolitiikan sisällön määrää kansainvälisen talouden kehitys, ei osallistuminen valuuttaunioniin. Ei yksinkertaisesti ole mahdollista harjoittaa kansallista politiikkaa, joka poikkeaisi voimakkaasti muualla maailmassa harjoitetusta talouspolitiikasta, Bäckström sanoi.

Ruotsi on Bäckströmin mukaan Suomen tavoin ottanut opiksi viimeisten kolmen vuosikymmenen devalvaatiopolitiikan epäonnistumisesta.
-Poliitikot ja pankkimiehet ovat Ruotsissa yhtä mieltä siitä, että aiempi devalvaatiopolitiikka synnytti ongelmia ja maksoi enemmän kuin tuotti hyötyä. Jatkuvat devalvaatiot vain kasvattivat nimellisarvoja tuomatta reaalista tulonlisää ja kiihdyttivät inflaatiota. Niiden jälkeen palaaminen siedettävään inflaatioon oli tuskallista, totesi hän. Bäckström arvioi kruunun pikemminkin vahvistuvan kuin heikentyvän lähitulevaisuudessa. Kruunun ulkoinen arvo on ulkomaankauppapainoisella valuuttakurssi-indeksillä mitattuna edelleen hieman pitkän ajan tasapainokurssia heikompi, sanoi hän.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.